Caramelles
Vallcebre

  Berguedà
  Diferents zones del municipi
  Emplaçament
  Tot el municipi de Vallcebre.
  1120

  Coordenades:

  42.20421
  1.81842
  402457
  4673126
  Número de fitxa
  08293 - 9
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Anna Junyent Traserra

  Les caramelles de Vallcebre es canten el dissabte i diumenge de Pasqua. El dissabte al matí els caramellaires van a cantar a les masies i cases disseminades del poble, tot recollint ous i diners que els ciutadans donen voluntàriamnet. Els caramellaires, per poder-se desplaçar van amb 4x4. El diumenge la cantada es fa al poble, davant de l'església, tot just sortir de la missa. Es canten dues cançons que acostumen a combinar aspectes de la natura, la religió, climatologia, etc.

  Les caramelles són una tradició típica de Catalunya que data del segle XIX. A Vallcebre no es sap la data exacte en que es van iniciar. Abans de la Guerra Civil els caramellaires anaven acompanyats pels trabucaires i un parell de cavalls abillats amb els guarniments de la festa i les sàrries per guardar-hi els ous que les mestresses els entregaven. Després de la Guerra Civil la tradició es va estroncar una mica, ja que en 15 anys només se'n va fer una vegada. Després es recuperà la tradició però només hi acudien les colles de Sant Corneli i Guardiola del Berguedà. I de fet, no va ser fins el 1978, en que les caramelles les van començar a cantar la colla de Caremellaires del poble, que són els que encara ho continuen fent avui en dia.
  Inicialment les cançons tenien una temàtica religiosa i anunciaven la resurrecció de Crist però amb el temps la temàtica va anar variant fins a esdevenir cançons satíriques de les notícies de la zona o elogis a les seves gents. A canvi de la cantada, als caramellaires, se'ls obsequiava amb ous i més modernament també amb donacions econòmiques.

  Programes de Caremelles de Vallcebre.