Capella de l'antic hospital
Malgrat de Mar
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Capella gòtica construïda durant el segle XV. És un edifici entre mitgeres, adossat al costat de llevant de l'antic hospital, del qual depèn. Consta d'una sola nau de planta rectangular amb absis poligonal. La nau consta de dos trams separats per un arc toral coberts amb volta de creueria. El presbiteri està separat de la resta amb un arc de mig punt de pedra motllurada sostingut sobre pilastres. La creueria del presbiteri té les nervadures de pedra vista i les claus de volta de pedra on s'hi representen Sant Cosme i Sant Damià i Sant Pere. Als peus del temple hi ha un cor sostingut amb volta rebaixada i delimitat amb barana de fusta. La il·luminació natural de la nau es fa a través de la rosassa, amb un vitrall on hi ha l'escut de Palafolls, i de la finestra de l'absis. A nivell exterior presenta un portal d'arc pla de pedra carejada amb l'intradós motllurat. A la mateixa façana hi ha, a banda de l'obertura de la rosassa sobre el portal, un portal d'arc pla arrebossat i un finestral de pedra carejada, situats en un eix lateral. El ràfec està acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques i sobre la línia del carener ressalta un campanar d'espadanya d'un sol ull que no conserva la campana. L'absis està reforçat exteriorment amb contraforts entre els quals hi ha una finestra d'arc apuntat. El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat.
Història
L'antic hospital de pobres va ser fundat en motiu de la previsió testamentària que en feu Huguet Descolomer l'any 1443. En el testament hi establia com a administradors als Obrers de la Parròquia de Sant Genís de Palafolls. L'any 1889 se'n va fer càrrec la comunitat religiosa Germanes de Sant Josep, que hi van estar fins a l'any 1970 en què es traslladaren al nou Centre Mèdic Natzaret. Uns anys més tard, s'hi va traslladar la Comunitat Terapèutica de Malgrat.
Bibliografia
Catàleg de Béns Protegits del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Malgrat de Mar (2004). Ajuntament de Malgrat de Mar.
Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Malgrat de Mar (Maresme). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.