Can Valentí
Vilanova de Sau

    Osona
    Can Valentí s/n
    Emplaçament
    Camí de Vilanova de Sau al Pont de Malafogassa, un cop superada Les Fagedes un camí hi condueix

    Coordenades:

    41.94336
    2.39353
    449729
    4643665
    Número de fitxa
    08303 - 50
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVII-XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08304A007000280000TR
    Autoria de la fitxa
    Joan Casas Blasi

    Situada a la zona coneguda com la Pineda, sobre un pla des d'on gaudeix d'unes grans vistes panoràmiques dels prats antigament conreats.
    Masia de planta rectangular amb unes dimensions de 19,20 x 9,80 metres. La superfície total és de 406 m2 i la superfície coberta de 188 m2.
    L'edifici consta d'una planta baixa, amb un primer pis i golfes. La coberta és de teula aràbiga a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana.
    La casa es troba actualment molt reformada. Les renovacions semblen haver estat constants tot conservant l'estructura exterior antiga tot i que s'han modificat els interiors per a nous usos domèstics abandonant els agrícoles. Així doncs els espais anteriorment destinats a l'activitat agrària actualment s'han convertit en terrasses o sales espaioses. També cal destacar l'obertura de noves finestres tot i que es manté un equilibri amb l'estructura tradicional.
    A la planta baixa, a la façana de migdia s'hi troba la porta d'accés a l'interior. És una obertura centrada a la façana, de forma quadrada i adovellada. A llevant s'obre una segona portella.
    A banda i banda de la porta principal també s'hi troben diverses finestres adovellades, dues a l'esquerra i una a la dreta de l'accés.
    Al primer pis hi destaca un gran finestral amb arc rebaixat situat a l'extrem de la casa, a l'esquerra s'obren noves finestres de dimensions desiguals alineades amb les del pis inferior.
    A la part posterior s'hi troba un petit pou amb la boca de pedra i l'arc o estructura des d'on pouar l'aigua construïda en obra.
    A la mateixa façana posterior en un dels angles amb la paret occidental s'obre una terrassa sobre uns pilars d'obra. A la façana contrària, hi trobem un porxo amb barana de fusta cobert.

    No apareix documentada en els Fogatges de 1553, tan mateix les dades recollides a l'Arxiu Episcopal de Vic la citen a inicis del segle XVIII.
    El nomenclàtor de la Província de Barcelona de 1860 la descriu com una Masia (casa de labor) situada a 1 Km de la capital de l'ajuntament, casa habitada constantment de dues plantes

    A.A.D.D. (2002).Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Guilleries-Savassona 2002. Inèdit. Espai Natural de Guilleries-Savassona. Diputació de Barcelona.
    A.A.D.D (1960). Nomenclàtor de la província de Barcelona, 1860. Madrid. Imprenta de José M Ortiz, 1860.
    ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.