Can Rubió
Esparreguera
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Masia formant part d'un conjunt de quatre construccions. Estructura basilical amb planta, dos pisos i soterrani. A la façana principal, la porta és d'arc dovellat, al seu costat hi ha un plafó de ceràmica amb la data de 1814, corresponent a una reforma. Al primer pis es troben tres finestres, un rellotge de sol i galeries a les parets laterals, a sota de les quals hi ha gargoles amb forma de cap d'animal. El segon pis té balcó amb un assecador a cada costat. La coberta és a dues aigües perpendiculars a la façana i acabada amb un rafèc. Tot el conjunt queda trencat per un barri, a l'interior del qual hi ha una glorieta amb arcs.
Història
El 1500 ja apareix la família Rubió al Consell de la vila. Aquesta nissaga fou gran protectora de l'església actual i els propietaris de la pedrera que proporcionà el material per a la construcció de l'església, material que es cedí gratuïtament, i, als segles XIX i XX, per al pont de Magarola. El mas també havia estat propietat del monestir de Montserrat fins a la desamortització dels bens eclesiàstics en el segle passat. Des de fa uns anys ja no es conrea res, però abans es treballaven vinyes, oliveres i ametllers.
Bibliografia
BACHS, E.; RUIZ DE MENDOZA, E. (1983): " Can Rubió". Baix Llobregat, Esparreguera. Inventari del Patrimoni Arquitectònic.
PAULO, J. (1989): Guia Topogràfica i toponímica del terme d'Esparreguera, pp.77.
VALLS, O. (1961): La Vila d'Esparreguera i el seu terme, pp.364-365.