Can Roca Tiana

Maresme
Camí de la Riera d'en Font, 27

Coordenades:

41.47577
2.27403
439386
4591829
08282-28
Patrimoni immoble
Edifici
Gòtic
Popular
XVII
Regular
Façana amb pèrdues d'arrebossat.
Legal
BCIL (núm CPAA 28) 17/07/2002
IPA 9341-I
Fàcil
Lúdic
Privada
001100700DF39B0001SO
Àlvar Sáez Puig

Edifici civil amb construccions annexes; es tracta d'una masia de grans dimensions, de planta quadrada i que s'alça, pràcticament, en forma de cub desenvolupant la planta baixa, dos pisos i una coberta de quatre vessants. Els angles de l'edifici estan realitzat amb carreus.
Destaca la composició de la façana, amb una porta adovellada de mig punt a la planta baixa, i tres finestres a cadascun dels pisos superiors, amb els llindars, les llindes i els brancals de pedra. De fet, es pot apreciar perfectament com les finestres del pis superior han estat modificades, essent reduïdes; també sembla com si manqués un rellotge de sol o un escut, al centre de la façana.
Cap esculpit adossat al mur per la part posterior. D'uns 30 cm d'alçada, aproximadament.
Destaca pel seu les seves línies: cara rodona, ulls ametllats, nas recte, cabell molt esquematitzat, gran bigoti, que a més d'estar esculpit, està pintat amb una senzilla ratlla negra. De la boca surt un tub de ferro, actualment sense cap mena d'utilitat.
Malgrat l'esquematisme, es marquen les arrugues del front amb petites línies incises.
Porxo i finestra gòtica
Annex realment important i que modifica l'aspecte general de la façana. Ocupa tota la planta baixa i lateralment arriba fins l'alçada del primer pis.
La planta baixa està formada per grans arcs carpanells molt rebaixats i suportats per pilars i la planta alta està formada per una arcada d'arc de mig punt.
Lateralment i en la part exterior de l'edifici es hi ha una finestra típicament gòtica en forma d'arc conopial lobulat i amb figures de caps treballades. Això podria indicar que hi hagué una construcció anterior a l'actual, de la que se'n conservaria la finestra.

Obra popular. Gòtic tardà. Actualment és un restaurant.

Existeix una data inscrita a la pedra, "1676", encara que en realitat no se sap a que pot correspondre ja que no està pròpiament dins d'aquest edifici, sinó a una annex lateral, sota el porxo.

Bonet i Garí, Lluís (1983) Les masies del Maresme, Centre Excursionista de Catalunya, Barcelona. Ajuntament de Tiana (2002). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Tiana. Vol. 1. Tiana. Rodrigo, Xavier (1981). Les cases pairals de Tiana. Patronat Municipal de Cultura. Tiana.