Can Pont
Vilanova de Sau

    Osona
    Ctra. Vic-Sau, Km. 16
    Emplaçament
    Situada al Pla de La Pineda, al costat del camí que segueix fins a Sau Nou

    Coordenades:

    41.94667
    2.40631
    450791
    4644026
    Número de fitxa
    08303 - 38
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC núm. 24851
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08304A006000040000TA
    Autoria de la fitxa
    Joan Casas Blasi

    Masia de planta quasi quadrada amb unes dimensions de 10 x 11,90 m.
    Presenta una planta baixa i pis. La coberta és a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. El carener no està centrat, la teulada és més allargada a una banda.
    Es tracta de dos habitatges, el primer té l'entrada situada a cada façana.
    Pel que fa al primer habitatge, la façana que mira a Can Jenet, està arrebossada i pintada de blanc i presenta a la planta baixa una porta rectangular i una finestra; al primer pis disposa de dues finestres situades sobre les obertures inferiors. Destaca la situació central de aquestes quatre obertures. Totes estan voltades de pedra vista.
    Pel què fa a la façana que correspon al segon habitatge, aquesta mira cap al Mas Romeu, És de pedra vista ja que no conserva l'arrebossat. Així doncs, els materials constructius que podem veure són, granit vermell unit amb maçoneria.
    A la planta baixa i centrada en relació al carener s'hi obre la porta, que és rectangular, a la part superior hi ha una finestra i a una banda un cos quadrangular que sobresurt. Al pis hi ha un altre finestra que sembla estar recentment renovada.
    La superfície total és de 238 m2 i la superfície coberta de 119 m2.

    Masia situada dins de la demarcació de l'antiga parròquia de Vilanova de Sau. A partir del segle XVI aquest terme comença a experimentar un augment demogràfic que culminarà als segles XVIII i XIX. El període que comprèn aquesta quatre segles passa de tenir 11 masos a 101. Així doncs, sense notícies anteriors, fa pensar en que es tracta d'una de les moltes construccions del s. XVIII.
    El Nomenclàtor de 1860 la descriu com Masia (casa de labor), que situada a 2 km de la capital de l'ajuntament, una casa de dos plantes habitada constantment.

    A.A.D.D. (2002).Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Guilleries-Savassona 2002. Inèdit. Espai Natural de Guilleries-Savassona. Diputació de Barcelona.
    A.A.D.D (1960). Nomenclàtor de la província de Barcelona, 1860. Madrid. Imprenta de José M Ortiz, 1860.
    Fitxa de Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic de Vilanova de Sau. Servei d'Arqueologia i Paleontologia de Catalunya. Generalitat de Catalunya.
    ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.