Can Jaumet Tiana

Maresme
Carrer Anselm Clavé, 4-6

Coordenades:

41.48135
2.26833
438915
4592452
08282-63
Patrimoni immoble
Edifici
Eclecticisme
Modernisme
Historicista
XX inici
1910-11
Ramon Maria Riudor Capella
Bo
Legal
BPU, Nivell C (núm CPAA 63) 17/07/2002
IPA 9158
Fàcil
Residencial
Privada
9026103DF3982F
Àlvar Sáez Puig

Edifici civil que ocupa una cantonada sencera, de manera que situa l'entrada principal al xamfrà, que es converteix en la façana més important i que destaca per la seva gran balconada de pedra, així com el coronament de la part superior de l'edifici. Edifici que fa cantonada i que té la façana principal al xamfrà on hi destaca el prominent balcó amb barana goticista de pedra. També les finestres i el coronament s'ornamenten amb elements extrets del repertori gòtic. Els plànols van ser signats per Riudor el 1910. El conjunt està format per una planta baixa, un pis i un terrat. Destaca la decoració, bàsicament concentrada en les obertures, guardapols i elements florals, així com la traceria realitzada amb pedra. La porta principal és flanquejada per columnetes adossades lateralment. Pel que fa a la decoració podria ser considerat com a historicista neogòtic.

L'ús actual és botiga i habitatge. L'edifici s'inscriu a cavall entre l'eclecticisme i el modernisme que en aquest cas es limita a elements decoratius de caràcter historicista com són els coronaments de les obertures, el coronament del capcer de l'edifici i la balustrada de pedra de la balconada de tomb rodó del primer pis que ocupa tot el xamfrà. La planta baixa té un supermercat i en el primer pis hi ha un habitatge. També ho trobem com a Cal Jaumet.

Ramón Maria Riudor i Capella va ser l'arquitecte municipal de Tiana durant 40 anys: des del 1900 fins l'any 1938. Aquest professional hauria arribat al poble, segons l'historiador Josep Maria Toffoli, gràcies al seu cosí: el Doctor Mascaró, amb qui comparteixen el cognom Capella. El nom de Riudor ha quedat plasmat en molts dels edificis del poble, alguns ben característics. És per això que, aquesta setmana, des de la Llar de persones grans l'han volgut recordar. Toffoli ha estat l'encarregat de preparar un recorregut per les obres que l'arquitecte va dissenyar a Tiana. Tot i que, aquest, no va ser l'únic poble on va deixar empremta.

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1989 https://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-6417-cat-cal_jaumet.htm Ajuntament de Tiana (2002). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Tiana. Vol. 1. Tiana. Http://lalocal.tianat.cat/riudor-larquitecte-del-modernisme-tiana/