Can Gener
Abrera

    Baix Llobregat
    Camí de Can Gener - 08630 Abrera.
    Emplaçament
    Als camps de Sant Ermengol, tocant a Sant Esteve Sesrovires

    Coordenades:

    41.51027
    1.87392
    406028
    4596016
    Número de fitxa
    08001 - 24
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Clau 44b art. 165 Llei 2/2002 d'urbanisme
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si, IPA 18075
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Agrogener, SA. Masia Can Gener, s/n. Abrera
    Autoria de la fitxa
    ArqueoCat SL - Natàlia Salazar

    Masia de planta baixa i pis, feta de tàpia. La façana principal està orientada al migdia; té dos grups de finestres amb arcs sostinguts per columnes renaixentistes i un rellotge de sol pintat en blanc on hi figura la data de 1823. És quadrat, de tipus vertical i està presidit per un sol amb fesomia humana, de la boca del qual surt el gnòmon i les línies horàries cap a les xifres àrabs. A les façanes laterals i a l'alçada del primer pis hi ha una galeria i tot un seguit d'obertures. A la façana posterior hi trobem l'entrada, antigament utilitzada pels carros, d'arc de mig punt adovellat. La coberta és a dues aigües de teula àrab i té certa asimetria, fruit d'una ampliació feta el 1764.

    Ja era mencionada al capbreu del Marquès de Vilafranca (1751), on es referia que Jacint Janer, d'Abrera, confessava una casa anomenada "den Janer", abans "den Torrents" i abans de Vilomara. Durant 1964-1965, es féu una restauració total de la masia, tant a l'exterior com a l'interior, conservant la seva estructura original. Cal destacar el mobiliari i la decoració, de procedències diverses. Originalment, el conjunt estava tancat per una lliça, avui desapareguda.

    "Can Gener", Baix Llobregat: Abrera. Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
    VIVES, Miquel (en fase d'elaboració): "L'evolució històrica de la xarxa viària entre el Llobregat i el Foix. Des de l'època dels romans fins al tercer decenni del segle XX". Tesi doctoral inèdita.