Can Bou
Orpí

    Anoia
    Can Bou. Orpí
    Emplaçament
    Està situat a l'extrem est del municipi. S'hi accedeix des de la BV-2131.
    375

    Coordenades:

    41.52899
    1.60693
    383781
    4598419
    Número de fitxa
    08152 - 126
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XV-XXI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Normes subsidiàries de planejament. Aprovades 16/10/1996
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Diversos propietaris
    Autoria de la fitxa
    Jordi Seró i Ferrer. IN SITU SCP

    El poble de Can Bou se situa en un turó situat a uns 374 metres d'altitud al nord de la riera de Carme. Es tracta d'un petit nucli al qual s'hi accedeix principalment per tres carrers: Avinguda Generalitat ( est), carrer de la Numància (sud) i el carrer Onze de Setembre ( oest).
    El creixement urbà és relativament compacte al voltant de carrers que s'originen a la plaça Sant Jordi que ressegueixen diferents cotes topogràfiques, fet que origini punts amb escales a l'extrem.
    Les cases entre mitgeres que es juxtaposen alineades en aquests carrers, es combinen amb una tipologia de naturalesa poc rural, amb edificis construïts amb materials moderns. No hi ha elements arquitectònics destacables en les edificacions, solament una inscripció en una casa de la plaça Sant Jordi, amb la data de 1723 i que es podria tractar de l'antiga casa Bou de Puigdendela, on al seu entorn es va anar configurant el nucli de Can Bou. Al sud del nucli, es pot observar una gran edificació que trenca amb la tipologia de la resta d'edificis, és l'anomenada Numància, que en origen havia estat un assecador de paper.

    Can Bou deu el seu origen a l'antiga Casa Bou de Puigdendela, que era com es coneixia el nucli des de l'edat mitjana. Des del segle XV és constant l'associació dels termes Bou i Puigdendela amb aquest indret. A partir del segle XVIII amb l'auge de la indústria del paper a la zona, comença un accelerat, però controlat creixement del nucli fins a convertir-lo en un nucli industrial. A partir d'aquest moment és difícil trobar documentació amb el terme Puigdendela, i és més habitual Can Bou, nom amb què el coneixem actualment.