Can Blasi
Jorba

  Anoia
  A l’est del nucli de Sant Genis, a l’est del Pla de Torroella.
  Emplaçament
  A l’est de la B-222 i de ca la Patxeca, proper al nucli d’Igualada.
  396.4

  Coordenades:

  41.59133
  1.58282
  381883
  4605373
  Número de fitxa
  08103 - 104
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII, XIX, XX
  Any
  1741
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Física
  Inexistent
  Fitxa 203a del Catàleg d’edificacions en sòl no urbanitzable.
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08102A001000700000LL
  Autor de la fitxa
  Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

  Gran edificació formada per diferents volums, el principal al centre i la resta vers a llevant, tot delimitat per un mur de maçoneria que crea un clos tancat al seu voltant amb un pati d’accés i una zona sense edificacions a ponent.

  La porta d’entrada al recinte, encarada a sud, té dos guardacantons de pedra a banda i banda. Els brancals són de pedra rectangular i esta coronada per un arc rebaixat de pedra, on la clau té una inscripció, un escut amb les quatre barres i la data 1741. La part superior de la porta té un voladís que dóna a l’interior, reformat recentment.

  Un cop dins el recinte, trobem un pati, amb una part empedrada, la que dóna accés a l’edifici principal. També hi trobem un pou d’obra aixecat sobre un podi de pedra motllurat i un brocal amb planta de decàgon. El brocal està decorat amb rombes i altres elements geomètrics, i té inscrita la data 1879. L’estructura on trobaríem la politja es de ferro forjat i tindria una inscripció a la part superior.

  El volum principal és de planta rectangular i consta de planta baixa, primera i golfes amb parets de maçoneria, obertures petites i coberta a doble vessant de teula àrab. A la façana principal hi ha dos obertures per planta, totes rectangulars, destaquen els balcons amb balustrada de ferro forjat de la primera planta. Adossada a la façana principal trobem un cos quadrangular amb una galeria porxada amb arcs de mig punt de maó pla recolzats sobre pilars circulars de pedra, a la part superior.

  A l’est hi ha un altre volum rectangular adossat, amb diversos cossos, majoritàriament de planta baixa i també amb planta baixa pis, alguns dels quals ja han perdut la coberta. A ponent també hi ha altres coberts adossats al cos principal.

  Correspon a una de les nombroses masies ja existent al municipi de Jorba abans del segle XVIII.

  Casassas i Simó, Lluís; Enrich i Hoja, Jordi; Riba i Gabarró, Josep; Termens i Graells, Miquel; Torras i Ribé, Josep M. (1988): Història de les Comarques de Catalunya. Anoia. Vol. I. Manresa: Parcir. Edicions Selectes.