Can Balançó (II)
Argentona

    Maresme
    Veïnat de Sant Jaume
    Emplaçament
    Entre els PK 5,100 i 5,200 de la C-32.

    Coordenades:

    41.54882
    2.41926
    451566
    4599847
    Número de fitxa
    08009 - 39
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Ibèric
    Romà
    Segle
    II-Ia.C.
    Estat de conservació
    Regular
    Soterrat per la C-32
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CC.AA
    Accés
    Sense accés
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 004A00046
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart / ACTIUM

    En motiu de la construcció de l'autopista de Mataró a Palafolls es van realitzar unes prospeccions arqueològiques que van posar al descobert el jaciment de Can Balençó. Per aquest motiu es va efectuar una excavació l'any 1991 que va permetre identificar un establiment ibèric d'època republicana, datat entre els segles II i I a. C. Estava format per un conjunt habitatges construïts a la part baixa del Turó de Cerdanyola. L'establiment presentava dues fases de construcció diferenciades, però de difícil identificació pel seu estat de conservació i les posterior modificacions dels camps de conreu. La tècnica constructiva de les dues fases és idèntica: murs de pedres calcàries i fragments de tegulae lligats amb argila, formant la fonemanteció i aixecats amb parets de tovots o tàpia. Pel que fa a la funcionalitat dels diferents àmbits, s'han identificat habitacions amb llars de foc, identificació amb una unitat habitacional. Però també s'han identificat zones productives i d'emmagatzematge.

    Es tracta d'un jaciment molt important pel seu marc cronològic.
    A dins de la finca hi trobem la font i el safareig.

    AA.VV (1995) Can Balençó. Autopistas i arqueologia.Mmòria de les excavacions en la prolongació de l'autopista A-19. Autopistas C.E.S.A i Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona, pàgs. 57-88.
    BENET, C et alii (1993) La intervenció arqueològica a la variant de Mataró de la carretera N-II". Tribuna d'Arqueologia 1991-1992. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona.
    DEFAUS, J.M; MARTIN, A. (1989) Memòria de les prospeccions realitzades en l'itinerari de la futura autovia de Mataró a Palafolls (juliol-setembre1989). Dipositada al servei d'Arqueologia de la Generalitat de catalunya. Inèdit.
    OLESTI, Oriol (19??) El territori del maresme en època republicana (s. III-I a.C.): estudi d'arqueomorfologia i historia. Caixa Laietana. Mataró.