Campanar de Santa Maria de Vallcebre
Vallcebre

  Berguedà
  Carretera de les Mines s/n, 08699 Vallcebre.
  Emplaçament
  Entrant al poble per la B-401, a mà esquerra a la Plaça de Nuet, just davant l'església.
  1124

  Coordenades:

  42.20399
  1.81848
  402462
  4673101
  Número de fitxa
  08293 - 15
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1931
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL, aprovat pel Consell Comarcal Berguedà 4/06/2014
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 3700
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Solsona
  Autoria de la fitxa
  Anna Junyent Traserra / OPC, Cortés Elía, María del Agua

  El campanar de torre, amb planta octogonal, té accés exterior propi i diverses obertures, així com quatre arcs de mig punt a la part superior. És el campanar de l'antiga església, que li fou construït adossat al mur de ponent i avui dia és l'únic vestigi que resta de l'anterior església.

  La primera església de Santa Maria de Vallcebre està documentada des de finals dels segle X, però l'edifici fou substituït per una nova construcció romànica al segle XIII, gràcies a les deixes testamentàries i als donatius dels pagesos del lloc. Aquest petit edifici es mantingué com a parròquia fins l'any 1931 en què es projectà l'anterior construcció. Més gran, degut a l'augment demogràfic experimentat pel poble de Vallcebre a causa de les explotacions mineres. A finals dels 90 es va haver d'enderrocar l'anterior església perquè estava en molt mal estat i presentava importants símptomes de deteriorament. L'any 2000, després de molts esforços i sacrificis, en la recerca de subvencions i finançament per construir l'actual centre de culte, es va poder inaugurar gràcies a la col·laboració ciutadana. La capella de Santa Magdalena també patí danys durant la Guerra Civil. Així doncs, i gràcies a la documentació parroquial, sabem que les famílies Batlló i Rotes es van pagar la imatge de la Santa que es traslladà a la capella el 22 de juliol de 1942.

  AAVV (1990). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (IPAC). Generalitat.
  CARABASA, Lluïsa (1994). El Berguedà. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, vol. 5. Departament de Cultura Generalitat de Catalunya.
  Notas. Relación de los hechos más importantes acaecidos en esta parroquia de Santa Maria de Vallcebre. Novembre 1939-1949. APB.