Campanar de Sant Pere de Ferrerons
Moià

  Moianès
  Parròquia de Ferrerons
  Emplaçament
  Al costat de cal Nespler

  Coordenades:

  41.81276
  2.09701
  424997
  4629382
  Número de fitxa
  08138 - 215
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Medieval
  Romànic
  Segle
  XIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Vic - c. Sta. Maria núm. 1 08500 Vic
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  Campanar adossat al mur nord de l'església de Sant Pere de Ferrerons. La torre del campanar és de planta quadrada amb parament de grans carreus de talla regular del qual una gran part pertany a l'església primitiva, segurament construït al s. XIII.
  L'accés a les escales del campanar de Sant Pere de Ferrerons es troba a l'interior de l'església, a la banda nord, és una porta moderna que dona a les escales del campanar amb voltes catalanes. El primer pis d'esglaons és de pedra. En el primer vestíbul es troba l'accés al cor de l'església. Al segon pis, l'escala s'estreny i en el segon vestíbul es poden apreciar els forats de les bastides antigues de construcció. Arribant al tercer pis s'observa un joc de campanes col·locades al terra. No hi ha espadanya, però a les finestres dobles romanen restes de les estructures de fusta i els claus de ferro que les aguantaven antigament. N'hi ha dues, la de dalt és petita, de bronze i decorada amb "un llaç que rodeja les lletres Teresa 1856". Sota l'estructura de fusta que les subjecta es troba la segona, més gran, també de bronze decorada amb lletres.

  Sant Pere de Ferrerons es coneix documentalment des del s. X. Des d'aleshores l'edifici ha patit modificacions en la seva estructura, però sense perdre mai la seva categoria parroquial. L'edifici actual es va construir a l'any 1763 aprofitant part dels murs romànics i la torre del campanar, que és una edificació de finals del Romànic. L'església ha estat transformada diverses vegades i els seus objectes de culte traslladats a Moià.
  L'any 1846 la parròquia de Ferrerons es va agregar al municipi de Moià.

  Dovella (1994); " Moià i rodalies ". Revista d'Història i Art del Bages. pàg.32-38. Any IV. Nº Dotzè/12. Manresa.
  Tarradell i Mateu, M; Riu i Riu, M; Giralt i Raventós, E (1988); Història de les comarques de Catalunya. Bages. Volum II. 2ª edició. Ed. Parcir Selectes. Manresa, .
  Ubals i Picanyol, D (2001); " Les Masies de Moià ". Pàg. 25. Moià.