Camí Vell de Sant Martí Xic
Les Masies de Voltregà

    Osona
    El Pou. 08508 Les Masies de Voltregà.

    Coordenades:

    42.01788
    2.21171
    434734
    4652062
    Número de fitxa
    08117-85
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Medieval
    Estat de conservació
    Regular
    Ha estat escapçat per l'obertura d'u gran pista rural. L'empedrat s'ha perdut en la seva major part.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 011A00008
    Autoria de la fitxa
    Natalia Salazar -ArqueoCat SL-

    Es tracta de l'antic camí que passava per Sant Martí Xic i el Castell de Voltregà. Es troba escapçat perpendicularment per la gran pista rural que va de Serratosa a Sant Martí Xic, motiu pel qual es fa difícil seguir-lo. El tram final conserva l'empedrat original de pedra seca, el qual sembla construït "in situ" amb els rocs de la mateixa tartera que travessa el camí. A determinats indrets la roca ha estat picada i rebaixada per fer-hi passar el camí.

    En alguns camins vells, els trams més abruptes eren empedrats. La datació d'aquests empedrats planteja problemes donat que, segurament, malmesos pel trànsit intens de cavalleria han estat refets moltes vegades. Malgrat això, molts d'aquests camins, com a mínim, són de tradició medieval. Aquest tipus de vies també es coneixen com a "camins de ferradura" o "camins de bast", ja que va ser construïts per tal que poguessin circular-hi animals de càrrega amb alforges. Són molt freqüents en zones de muntanya, allí on cal superar importants desnivells, com és el cas d'aquest. L'element més característic dels camins de ferradura o de bast són, precisament, els paviments de pedra. Per fer un empedrat primer calia anivellar el terreny, i després es col·locaven les pedres rectes, una al costat de l'altra. De tant en tant es podia fer una línia transversal amb pedres més allargades, per tal de desviar l'aigua i sobretot, per tal de donar més solidesa a l'empedrat.

    BOLÒS, Jordi (2004): Els orígens medievals del paisatge català. L'arqueologia del paisatge com a font per a conèixer la història de Catalunya. Ed. Institut d'Estudis Catalans, Barcelona, pp.391-396.