Camí Ramader
Moià

  Moianès
  De sud a nord de la vila.
  Emplaçament
  Creua el terme de nord a sud

  Coordenades:

  41.80899
  2.09841
  425109
  4628962
  Número de fitxa
  08138 - 66
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Medieval
  Estat de conservació
  Dolent
  No es reconeix com a tal
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  Camí que tenen dret a seguir els pastors amb el seu bestiar transhumant en el desplaçament periòdic per tal d'aprofitar les pastures naturals.
  El camí ramader que travessava Moià provenia de Castellterçol i travessava la vila vers el nord i sortia del municipi pel collet de la Caseta Alta en direcció al Puig-rodó, camí paral·lel a la carretera actual C-59 direcció a l'Estany. L'itinerari coincideix amb l'actual carretera, passa a prop de la masia de la Coma i baixava fins a la riera de Castellnou.

  Les UTM pertanyen a la cruïlla principal de la vila on es creuen les carreteres actuals C-59 i N-141-c, el camí continuava vers el Nord, l'Estany.
  s. XVII.

  El camí que travessava el Moianès procedia del Vallès i el Baix Llobregat i passaven per aquesta carrerada ovelles procedents fins i tot de Begues. El destí eren les terres compreses entre el Pla d'Anyella i Bagà. El viatge durava una setmana. Seguien el camí ral que de Sta. Perpètua es dirigia a Caldes de Montbui, d'aquí a Castellterçol, itinerari que coincideix amb l'actual carretera.

  Font i Sentias, J (1994); " La transhumància. El camí ramader que travessava el Moianès ". Modilianum. Nº 10. Pàg.3. Setembre. Moià.