Camí ral de Barcelona a Vic
Malla

  Osona
  De sud a nord del terme municipal

  Coordenades:

  41.90553
  2.24563
  437432
  4639563
  Número de fitxa
  08111 - 62
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Romà
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  III/XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Estructural
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Malla. Carrer de les Afores, s/n. 08519
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

  El camí ral de Barcelona a Vic passa en el seu tram final pel terme de Malla. Consta de dos ramals, dels quals un passa per la quadra de Torrellebreta, segueix pel terme de Tona i Taradell fins a l'alçada del mas Ral, on transcorre vers el nord passant per Muntells, l'Albanell i la Teuleria de l'Albanell, on entra en terme de Vic. A l'alçada de la teuleria s'hi va localitzar un mil·liari romà. El segon ramal coincideix en bona part amb el traçat de la C-17 fins al coll de Malla, on va paral·lel a la carretera. Passa pel costat de l'Ajuntament, vorejant el mas Pla i la Cirera fins entrar en terme de Vic.

  El camí ral de Barcelona a Vic té el seu antecedent en la via romana que comunicava les ciutats d'Ausa i Barcino passant per la vall del Congost. Aquesta primera via és probable que fos complementada en època republicana per una que passava per Collsuspina fins a Caldes de Montbui, tal com apunten els mil·liaris trobats en aquest recorregut. Durant l'edat mitjana, va construir-se una variant del camí romà que sortia de Vic pel pont del Remei i passava pel coll de Malla fins a enllaçar amb l'anterior a l'alçada dels Hostalets de Balenyà.Tot i així, el primer camí, que també era conegut com el de Torrellebreta, seguí utilitzant-se, tant per al comerç com per a la transhumància. Tenim notícies que al llarg del segle XVIII el camí reial va ser refet perquè en alguns trams es trobava intransitable. La xarxa viària actual aprofita aquests antics traçats, que coincideixen en bona mesura amb la carretera C-17.

  MENÉNDEZ. X.; MOLIST, N. (2002). "El camí antic de Barcelona a Vic: el seu pas pel Congost", Monografies del Montseny, núm. 33. Barcelona: Associació d'Amics del Montseny.