Camí Missader Sant Salvador de Guardiola

Bages
Carrer de Dalt i carrer de l'Església
384

Coordenades:

41.67188
1.76373
397090
4614085
08098-416
Patrimoni immoble
Obra civil
Contemporani
Modern
Medieval
X-XIX
Regular
Ha perdut les característiques originàries
Inexistent
Fàcil
Altres
Pública
Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola
Jordi Piñero Subirana

Camí d'origen medieval que conduïa a l'església parroquial i al castell de Guardiola. Sortia de la carena de la Creu dels Set Forats, que és el nucli originari del poble de Guardiola. El punt central era la plaça on hi havia la Creu dels Set Forats. L'indret era una cruïlla entre el camí ral de Manresa a Igualada i un altre que anava cap a Castellgalí (per l'est) i cap a Rajadell (per l'oest). Aquest últim passava per can Batlle i pel lloc medieval de Cirera, a Rajadell. La creu, que era un dels signes identitaris de la població, a principis del segle XX es va arrambar per facilitar la circulació dels primers autobusos i, finalment, durant la dècada de 1930 es va perdre. El camí seguia la carena, més o menys pels actuals carrers de Dalt i de l'Església, i continuava cap a la primitiva església parroquial i cap al turó on hi havia el castell. En aquest últim tram d'ascens cap al castell és on la traça de l'antic camí es conserva més bé. L'antic itinerari devia ser el mateix, per bé que amb els corresponents canvis que l'han transformat en pista apta per a vehicles.
La gent anomenava aquest camí "missader" perquè portava "cap a missa". De manera semblant, als ravals del Parrot i al sector de les Fonts Joanes (Cal Quico) hi havia uns camins coneguts popularment com a "camí dels Sagraments" perquè també conduïen a les parròquies respectives

El Camí Missader ja està documentat en època medieval i la carena de la Creu dels Set Forats ja és anomenada així al segle XVIII. A finals del segle XVII i, sobretot, durant tot el XVIII a l'indret de la creu hi va sorgir el primer nucli urbà de Guardiola. El 1773 hi havia les següents cases: Regordosa, Trullàs, Roca, Trullàs (Jaume), Masferrer, Brunet i Pujolar (CAPDEVILA, 1999: 11).

CAPDEVILA PLANS, Jaume (1999). "Sant Salvador de Guardiola, parroquial del segle XVII". Quaderns de la Guíxola, núm. 8 (abril de 1999), Cercle Cultural la Guíxola, Sant Salvador de Guardiola, p. 9, 11.
CAPDEVILA I PLANS, Jaume (2006). Castell de Guardiola. Els orígens de Sant Salvador de Guardiola. Segles X-XIV (premi Excursionisme 2004), Centre Excursionista de la Comarca del Bages, Manresa, p. 15..