Camí Missader
Sant Salvador de Guardiola

    Bages
    Carrer de Dalt i carrer de l'Església
    384

    Coordenades:

    41.67188
    1.76373
    397090
    4614085
    Número de fitxa
    08098-416
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Contemporani
    Modern
    Medieval
    Segle
    X-XIX
    Estat de conservació
    Regular
    Ha perdut les característiques originàries
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Altres
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Camí d'origen medieval que conduïa a l'església parroquial i al castell de Guardiola. Sortia de la carena de la Creu dels Set Forats, que és el nucli originari del poble de Guardiola. El punt central era la plaça on hi havia la Creu dels Set Forats. L'indret era una cruïlla entre el camí ral de Manresa a Igualada i un altre que anava cap a Castellgalí (per l'est) i cap a Rajadell (per l'oest). Aquest últim passava per can Batlle i pel lloc medieval de Cirera, a Rajadell. La creu, que era un dels signes identitaris de la població, a principis del segle XX es va arrambar per facilitar la circulació dels primers autobusos i, finalment, durant la dècada de 1930 es va perdre. El camí seguia la carena, més o menys pels actuals carrers de Dalt i de l'Església, i continuava cap a la primitiva església parroquial i cap al turó on hi havia el castell. En aquest últim tram d'ascens cap al castell és on la traça de l'antic camí es conserva més bé. L'antic itinerari devia ser el mateix, per bé que amb els corresponents canvis que l'han transformat en pista apta per a vehicles.
    La gent anomenava aquest camí "missader" perquè portava "cap a missa". De manera semblant, als ravals del Parrot i al sector de les Fonts Joanes (Cal Quico) hi havia uns camins coneguts popularment com a "camí dels Sagraments" perquè també conduïen a les parròquies respectives

    El Camí Missader ja està documentat en època medieval i la carena de la Creu dels Set Forats ja és anomenada així al segle XVIII. A finals del segle XVII i, sobretot, durant tot el XVIII a l'indret de la creu hi va sorgir el primer nucli urbà de Guardiola. El 1773 hi havia les següents cases: Regordosa, Trullàs, Roca, Trullàs (Jaume), Masferrer, Brunet i Pujolar (CAPDEVILA, 1999: 11).

    CAPDEVILA PLANS, Jaume (1999). "Sant Salvador de Guardiola, parroquial del segle XVII". Quaderns de la Guíxola, núm. 8 (abril de 1999), Cercle Cultural la Guíxola, Sant Salvador de Guardiola, p. 9, 11.
    CAPDEVILA I PLANS, Jaume (2006). Castell de Guardiola. Els orígens de Sant Salvador de Guardiola. Segles X-XIV (premi Excursionisme 2004), Centre Excursionista de la Comarca del Bages, Manresa, p. 15..