Camí de Sant Miquel
Collbató

  Baix Llobregat
  Vesant oriental de la serra Llarga (muntanya de Montserrat)
  Emplaçament
  Des de Sant Miquel fins al monestir
  817

  Coordenades:

  41.58687
  1.84175
  403458
  4604556
  Número de fitxa
  08069-185
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XI-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Decret 59/1987 (DOGC 827, 10/4/1987)
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Autor de la fitxa
  Assumpta Muset Pons

  El camí de Sant Miquel baixa des de la capella de Sant Miquel fins a la plaça de l'Abat Oliva. És ample, ben pavimentat, amb pedrissos i placetes laterals i graons per salvar el desnivell. És molt concorregut pels excursionistes, pelegrins i turistes que pugen a Montserrat.
  El recorregut, ombrívol i agradable, està esquitxat per nombrosos monuments, com monòlits, estel·les, làpides, majòliques, etc., que associacions i particulars han col·locat en record d'esdeveniments importants. Les dues obres més destacables, però, són les estàtues dedicades a Pau Casals i a Sant Francesc d'Assís. La porta de Sant Miquel, que és a mig camí, marca el límit del recinte del santuari per aquesta banda.

  Coordenades UTM: darrere la capella de Sant Miquel.

  És la part final del camí romeu que puja de Collbató. Durant segles els pelegrins, que prèviament s'havien congregat a la capella de Sant Miquel, feien aquest recorregut organitzats en processó, uns, i descalços o carregats amb barres de ferro, altres.

  DIPUTACIÓ DE BARCELONA (2004-2005), Mapa i Guia Excursionista, Montserrat, Barcelona, Alpina.
  MIR, Jordi i Carles ALBESA (1999), Montserrat excursions des del Santuari, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
  MUSET PONS, Assumpta i Miquel VIVES TORT (2010), Els camins romeus de Montserrat (segle XI-1850) [Treball inèdit].
  OLIVER I PAUSAS, Jordi (2003), Montserrat. Guia itinerària, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat [Col·lecció Guies del Centre Excursionista de Catalunya], p. 119.
  RIBERA I MARINÉ, Ramon (1975), Camins i canals de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, [Cavall Bernat, 3], p. 43.
  SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, Generalitat de Catalunya, p. 200.