Cal Xic de l'Agustí
Subirats

    Alt Penedès
    A la carretera que va del nucli de Can Batista a la C-243

    Coordenades:

    41.41529
    1.76763
    397008
    4585593
    Número de fitxa
    08273 - 193
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Segle
    XVII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 054A09502
    Autoria de la fitxa
    Josep Anton Pérez

    Antiga masia reformada de planta quadrada amb dos pisos i golfes, i dos annexos agrícoles, un a cada banda de l'edifici. Tot i que la teulada és a doble vessant, el coronament de la façana presenta un frontís escalat amb un acabament semicircular a la part central, fruit de la reforma de l'any 1970. Aquest frontís està rematat amb una decoració amb rajola verda vidrada que ressegueix la seva forma.
    A la façana destaca el portal d'entrada, d'arc escarser, amb dos bancs d'obra a cada banda. A cada costat del portal d'entrada hi ha una finestra amb reixes de ferro forjat. A nivell del primer pis, destaca la finestra central, el balcó del qual té una barana igualment de ferro forjat.

    També és coneguda amb el nom de Mas Romagosa.
    Al jardí de davant de la casa hi ha una olivera centenària, així com un pou al límit entre dit jardí i els camps de vinya, construït fa pocs anys.
    Al porxo de la casa es conserva una premsa de fusta.

    Sembla que els orígens d'aquesta masia es troben al segle XVII; ja l'any 1678 sabem que Joan Romagosa, propietari de la masia, prenia part en la política municipal. No és fins al segle XIX, però, que podem resseguir clarament la seva història. Efectivament, en una escriptura de venda amb data 18 de setembre de 1899, el senyor Saturnino Oliver Raventós rep de mans del senyor José Casanovas Cuscó una casa que porta per nom Manso o Mas Romagosa, amb el número 8, dotada de planta baixa amb oficines del camp, tot plegat amb una extensió de 304 m2. En una part d'aquella escriptura consta un testament dipositat pel senyor Plácido Casanovas i Bonastre davant del notari José Antonio de Lomana, amb data de 28 de febrer de 1852.
    L'any 1970 es va reformar l'edifici; l'element més destacat d'aquella intervenció fou el frontís que corona la façana actual.

    COLOMÉ, Josep (edició) (1997): "Els mons d'Isidre Mata del Racó. Notes d'un propietari pagès al Penedès de la fi de l'Antic Règim" (Llibre III). Transcripció de Raimon Soler. IEP, "Estudis i Documents", vol. XIV; Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia, "Història de la vila", nº4. Ed. Ajuntament de Subirats; Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia i l'Institut d'Estudis Penedesencs.
    FORNS SANTACANA, Maria; FORNS SANTACANA, Lluís (1975): "Breu estudi sobre les masies de l'entorn de Sant Sadurní d'Anoia". Tipografia Emporium. Barcelona.
    Documentació de la propietat de Can Xic de l'Agustí.