Cal Ti
La Pobla de Claramunt

    Anoia
    Partida de Cal Ti
    Emplaçament
    Al sud est del nucli urbà, passades les vies del tren i la C-15, al bosquet d'en Ferreres.
    280

    Coordenades:

    41.5505
    1.6921
    390923
    4600697
    Número de fitxa
    08165-26
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Prehistòric
    Neolític
    Any
    3.000 aC
    Estat de conservació
    Dolent
    Les estructures descobertes en el seu moment romanen destruïdes.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CA7591
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08164A004002290000AX
    Autoria de la fitxa
    Jordina Sales Carbonell

    Al límit del bosquet d'en Ferreres i molt a prop de la bòbila del Borrull s'ubica un punt arqueològic que sembla correspondre a un lloc d'enterrament prehistòric. La notícia fou donada per l'erudit d'Igualada Antoni Borràs i Quadres, qui havia estat informat de l'aparició d'unes restes durant l'extracció d'argiles per a una bòbila. Segons Borràs, els obrers que van fer l'extracció van destruir les restes que per la descripció correspondria a una inhumació en caixa de lloses corresponent al neolític, ja que en la crònica s'especifica que va aparèixer "un triángulo de piedras en forma de
    ataúd" amb "un esqueleto en posición violenta bastante completo", que es pot interpretar com la posició fetal pròpia d'aquests tipus d'enterraments de la Prehistòria recent. En aquells moments, a part d'alguns ossos i el crani de l'individu, fou possible recuperar només una destral de pedra polida amb una ranura a la part superior, pertanyent tipològicament al Neolític.
    Totes les visites científiques que s'han fet amb posterioritat a l'emplaçament on van sortir aquestes restes no han permès identificar cap més indici superficial del jaciment, tot i que és molt probable que romanguin restes d'altres tombes al subsol.

    IMATGE 1: Foto de Jordi Enrich Hoja, any 1984.

    El jaciment fou descobert a mitjan segle XX durant l'extracció d'argila en una bòbila propera per a fer ceràmica. Casos similars de sepulcres de fossa neolítics descoberts al costat de bòbiles són freqüents a Catalunya, i a la comarca de l'Anoia, per exemple, s'ha donat un cas similar a la bòbila del Bruc, on van aparèixer varis enterraments com el de la Pobla.
    El 1984 Cal Ti fou incorporat a l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. Finalment, l'any 1992 el jaciment arqueològic fou objecte d'una prospecció superficial amb motiu de la construcció del nou traçat de la Variant Igualada-Capellades de l'Eix Anoia-Garraf, sense resultats positius.
    Els materials arqueològics provinents del lloc es troben actualment dipositats al Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia amb el número de registre 5135. Una destral de pedra basàltica polida es troba també en un domicili particular d'Igualada.

    -ENRICH HOJA, Jordi (1984): "Cal Ti2, Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya, Generalitat de Catalunya.
    -COBERÓ FARRÉS, Montserrat (1992): Memòria de l'actuació arqueològica en el traçat de la Variant Igualada - Capellades de l'Eix Anoia - Garraf, 1992, Arxiu Servei d'Arqueologia i Paleontologia, núm. 927.
    -http://invarque.cultura.gencat.cat/Fitxa?index=3&consulta=MCU2KzA4MTY1M…