Cal Simon o Cal Senties Puig-reig

Berguedà
Carrer Major 1, 08692-Puig-reig
Carrer Major, 1

Coordenades:

41.97343
1.87989
407196
4647433
08175-303
Patrimoni immoble
Edifici
Popular
XIX-XX
1878
Bo
Inexistent
BCIL 16
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. Cad.:7376701DG0477N0001SF
Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Casa plurifamiliar de planta quadrada, amb planta baixa i dues plantes superiors, coberta a doble vessant o amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a la Plaça de la Creu. La casa, construïda a principis del XX i remodelada en diverses ocasions, va substituir una construcció més antiga que s'havia alçat aprofitant l'entrada del portal de la Creu, i probablement restes de la muralla que havia tancat el perímetre del castell de Puig-reig en aquest punt. Conserva les obertures originals a les plantes superiors, amb balcons de ferro forjat.

El poble va créixer espectacularment, a finals del s.XIX, gràcies a la nova activitat econòmica vinculada al tèxtil; varen proliferar els serveis i el nou nucli urbà va començar a créixer a partir de la plaça de la Creu. Es formà un poble allargassat, paral·lel al Llobregat i a la carretera, amb gent procedent de l'Alt Berguedà i de les zones rurals veïnes del Baix Berguedà, al mateix temps que els propietaris de les fàbriques creaven les seves colònies. El poble es va convertir en un nucli de serveis de la mà de comerciants i gent d'oficis que va aprofitar l'oportunitat que oferia el creixement industrial i urbanístic de les colònies. La família Riera es va construir la casa amb baixos destinats a fusteria, activitat que han mantingut fins fa pocs anys.

R. SERRA (1982). "Aproximació a la historia de Puig-reig", Manresa.
AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg del patrimoni arquitectònic, històric i artístic. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa a.2
PICÓ, Josep (1995). Trossos d'història d'un poble, Puig.reig.