Cal Serra Els Prats de Rei

Anoia
Carrer Nou, 25
Al nucli urbà i històric de la vila dels Prats de Rei.
608

Coordenades:

41.70572
1.54197
378693
4618130
08170-124
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
Popular
XVI-XVII
Bo
Inexistent
Sí, IPA-5961
Fàcil
Residencial
Privada
Varis propietaris
Jordina Sales Carbonell

Es tracta d'un edifici de planta rectangular ampla, amb planta baixa i dos pisos. Es fet a base de blocs escairats de pedra de varies mides, alguns d'ells molt degradats. Les obertures són rectangulars amb la llinda de pedra picada i arc de descarrega de totxo a la part superior; les finestres tenen l'ampit sobresortint, i tant portes com finestres presenten un bloc monolític a la llinda i els muntants de blocs mitjans ben escairats. Una de les portes de la planta baixa, caracteritzada per una llinda monolítica molt gruixuda i amb la part superior corbada, no és un accés a l'edifici sinó un estret passatge o corraló que dona al carrer del Ravalet. L'estructura general conservada correspon a una tipologia dels segles XVI-XVII.

La casa Serra també es coneix amb el nom de 'Cala Corona'.

Aquesta casa es troba al punt neuràlgic de la vila medieval de Prats de Rei, per la qual cosa resulta plausible que el solar on s'emplaça l'edifici avui hagués tingut ja algun tipus de construcció abans de que s'aixequés l'actual. Durant la Batalla dels Prats de Rei de 1711, dins la Guerra de Successió, aquest edifici, com la resta de la vila, hauria quedat molt afectat pels bombardeigs, tal i com es descriu a les cròniques de l'època, per la qual cosa l'aspecte actual correspondria a les rehabilitacions fetes a partir d'inicis del segle XVIII, un cop acabat el conflicte bèl·lic.

-ESTRADA PLANELL, Gemma; ASENSI ESTRUCH, Rosa M. (1997): Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L'Anoia, Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Barcelona, p. 183.