Cal Rosell
Puig-reig

  Berguedà
  Carrer Llobregat 19, 08692-Puig-reig
  Emplaçament
  Carrer Llobregat

  Coordenades:

  41.97461
  1.87947
  407163
  4647564
  Número de fitxa
  08175 - 194
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Eclecticisme
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL 41
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:7277002DG0477N0001YF
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  És un edifici entre mitgeres, de planta gairebé quadrada, alineat en la seva façana al carrer Llobregat; amb planta baixa i planta pis, es un habitatge unifamiliar, cobert a dues vessants i amb el carener paral·lel a la façana principal. Els murs exteriors són amb acabat arrebossat amb diferents elements decoratius que emmarquen portes i finestres, a manera de motllures fetes amb estucs i maó. Els tancaments són alineats a tota la façana principal, excepte el balcó situat a les planta pis que conserva la barana de ferro forjat.

  Des de finals del s. XIX que es comencen a configurar els carrers Major i Llobregat a partir del punt central que es la Plaça de la Creu, a partir de la parcel·laria en patis que van fer dues masies del terme, la de la Serra de Cap de Costa, al sector del Carrer Llobregat, i la de la Sala, al sector del carrer Major.
  La família Rosell es feu construir l'habitatge unifamilar amb l'obrador i botigaa la planta baixa, dedicats a la cria, matança i venda de carn, principalment de xai. Degut a la seva activitta i al fet d'estar en contacte sempre amb la pagesia del municipi que li proporcionava la materia primera, la família Rosell ha participat sempre molt activament en la organització de la festa de La Corrida.

  SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
  SERRA, Rosa. Puig-reig 1906-2006 (2006). Fotografies, Àmbit de Recerques del Berguedà. Historia Gràfica.
  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa b. 37