Cal Monget
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector est del terme municipal
  Emplaçament
  A 20 metres de la carretera B-431, punt quilomètric 62'5

  Coordenades:

  41.93453
  2.01855
  418635
  4642973
  Número de fitxa
  08212 - 28
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Regular
  Els murs de càrrega de la masia presenten un estat deficient amb esquerdes i vegetació en algunes façanes.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 003A00006
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  Cal Monget està situada a pocs metres de la carretera B-431, a l'altre cantó del carrer de la Mongia, al sud de l'enclavament de les Comes Òlibes, pertanyent a Oristà, i del nucli de Sant Feliu Sasserra.
  Es tracta d'una masia de petites dimensions formada per un volum principal de planta rectangular constituït en dos cossos, amb planta baixa i un pis i teulada de doble vessant amb aigües a la façana principal. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra amb carreus treballats emmarcant les obertures i delimitant les cantonades, que en algun cas han quedat integrades al mur.
  La façana principal, orientada a l'est, presenta una composició simètrica vertebrada a través d'un portal d'arc rebaixat adovellat que té a cada banda una finestra emmarcada amb pedra. Al primer pis, i sobre les tres obertures de la planta baixa s'obren tres finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit de pedra. A nivell de sòcol, el mur de càrrega presenta un eixamplament a mode de contrafort.
  La façana nord presenta a nivell de planta baixa una cisterna construïda amb pedra i teulada a doble vessant. A la resta de la façana s'hi obren dues obertures, una a cada pis, conservant la del primer pis un desaigua de pedra sota l'ampit.
  La façana oest presenta dues finestres al primer pis emmarcades amb pedra i una estructura d'ús agropecuari construïda amb pedra i teulada a una vessant que sobresurt perpendicularment del centre de la façana a nivell de planta baixa.
  La façana sud queda parcialment tapada per un cobert de construcció recent adossat a la masia. Es poden entreveure tres obertures, una a la planta baixa, una altra al primer pis i una tercera sota teulada, totes emmarcades amb pedra.

  Cal Monget apareix documentada a mitjans del segle XIX en la llibreta per cobrar lo reparto de "parapleitos" de tots los homes de edat de 57 anys a 60 en lo any 1854. Probablement, però, els orígens són anteriors.

  Arxiu Municipal de Sant Feliu Sassera, Llibreta per cobrar lo reparto de "parapleitos" de tots los homes de edat de 57 anys a 60 en lo any 1854, secció 2.2.1