Cal Milet
El Papiol

    Baix Llobregat
    Plaça Gaudí, 4
    134

    Coordenades:

    41.43935
    2.01259
    417511
    4588001
    Número de fitxa
    08158 - 238
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Alfonsí
    Segle
    XIX
    Any
    1885
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU. F10-Catàleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    7782718DF1878B
    Autoria de la fitxa
    Juana Maria Huélamo Gabaldón

    Edifici de veïns, de planta quadrada i coberta de dos aiguavessos. Tant a la façana principal com a la lateral que no fa mitgenera, s'aprecia amb claretat que l'edifici va patir una transformació en alçada (es va pujar un pis) en un moment posterior a la seva construcció.
    Actualment consta de planta baixa i dos pisos. De tots, el més interessant és el primer, que respon a la traça original, ja que tant els baixos (destinats a locals comercials), com el segón pis, estan totalment transformats d'acord al projecte original de la seva construcció.
    Ell pis central (primera planta) presenta tres buits verticals, tots amb recercat i de llindes d'arcs escarzers.
    Els voladissos són lleument moltllurats, les baranes tenen les brèndoles de ferro sense cap tipus d'ornamentació.

    La casa havia estat habitada cap el 1885 per Antoni Amigó Oliver i Teresa Arús Claret. El seu fill, Pere Amigó Arús (1868-1934) va ser el que va introduir al Papiol els ceps americans i va formar part de la directiva de l'Associació de Vinaters de la comarca.
    També va implicar-se en la política. Estava afiliat a Solidaritat Catalana i fou alcalde del Papiol a finals de la dècada del 1910.
    Mentre fou alcalde va prohibir que es deixessin els carros al carrer, i va ordenar guardar-los a l'eixida de cada casa. Un matí va trobar el seu carro a l'estació. La nit anterior l'havia deixat al carrer oblidant-se d'entrar-lo a l'eixida. El jovent del poble li va fer pagar la idea.
    El darrer Milet, Pere Amigó Pagès (1908-1938) va morir al front durant la Guerra Civil. La seva vídua i el seu fill van anar venent-se les propietats i van marxar a Barcelona, durant la dècada del 1950. (Ahicart et al., 2019)

    Ahicart Amigó et al. (2019) Exposició: Motius de cases i gent. El Papiol: Espai de Recerca pel Patrimoni del Papiol. Biblioteca Municipal del Papiol Valentí Almirall.