Cal Metge Roc Puig-reig

Berguedà
Carrer Major 17-19, 08692-Puig-reig
Carrer Major

Coordenades:

41.97251
1.88037
407234
4647330
08175-171
Patrimoni immoble
Edifici
Popular
Contemporani
XIX
Bo
Legal
BCIL 17
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. Cad.:7374501DG0477S0001JX
Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

És un edifici de planta rectangular molt allargat alineat al carrer Major de planta baixa més dos pisos superiors, cobert a dues vessants i amb el carener paral·lel a la façana principal. Els murs exteriors són de pedra vista per què la recent restauració li ha llevat l'arrebossat original. Els tancaments són alineats a tota la façana principal i la façana lateral amb obertures d'arc rebaixat de maó; s'accedeix als habitatges a partir de dues escales que distribueixen dos habitatges per planta i nivell.

El poble va créixer espectacularment, a finals del s.XIX, gràcies a la nova activitat econòmica vinculada al tèxtil; varen proliferar els serveis i el nou nucli urbà va començar a créixer a partir de la plaça de la Creu. Es formà un poble allargassat, paral·lel al Llobregat i a la carretera, amb gent procedent de l'Alt Berguedà i de les zones rurals veïnes del Baix Berguedà, al mateix temps que els propietaris de les fàbriques creaven les seves colònies. El poble es va convertir en un nucli de serveis de la mà de comerciants i gent d'oficis que va aprofitar l'oportunitat que oferia el creixement industrial i urbanístic de les colònies. Aprofitant aquest creixement, la família Bellés va construir el bloc amb vuit habitatges que va posar al mercat de lloguer per a famílies de classe mitjana que a més d'habitatge podien llogar els baixos per a botigues, com fou el cas atès que s'hi instal·laren dues botigues de queviures i un forn de pa. En dos dels habitatges de la primera planta s'hi instal·là un dels primers metges del poble, el metge Roc, que donà nom a la casa.

SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
SERRA, Rosa. Puig-reig 1906-2006.(2006). Fotografies, Àmbit de Recerques del Berguedà. Historia Gràfica.
AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa b.20