Cal Manel Rellinars

  Vallès Occidental
  Serra del Ginebral
  477

  Coordenades:

  41.65903
  1.90999
  409247
  4612494
  08179 - 365
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Bo
  En la restauració de la casa s'ha optat per diferenciar els elements d'origen dels moderns.
  Inexistent
  Difícil
  Residencial
  Privada
  002502800DG01D0001KX
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Cal Manel és una casa de pagès situada al nord-oest del municipi de Rellinars, entre la Serra de Cal Manel i la Serra del Ginebral. L'accés fins a la casa es fa pel camí, que s'inicia per darrera Les Ferreres, seguint el torrent de l'Esbarzer pel seu vessant dret. Dos-cents metres més amunt ja s'agafa el trencall a mà esquerra que va pujant per l'obaga de la Serra del Ginebral per un camí on el seu darrer tram és estret i sinuós, travessant un a un els cingles del serrat.
  Es tracta d'una construcció de planta rectangular, composta bàsicament per dos edificis annexos, de planta baixa i pis. Les cobertes són de teula àrab, amb el carener perpendicular a la façana principal i lleugerament desplaçat de l'eix central de la façana, orientada al sud. Destaca l'alçada del fumeral. La casa va patir els estralls d'un incendi que arrasà aquesta zona ja fa anys. Es va restaurar conservant el màxim d'elements i obertures originals. Està adossada al marge per la part de llevant, per facilitar l'accés a la tina, situada a la part del darrera de la casa. La façana principal presenta tres eixos verticals de simetria. El principal amb la porta centrada i una finestra al damunt i a ambdós costats dues obertures de la mateixa mida aproximadament. Alguns dels emmarcaments de les obertures conserven la pedra original, mentre que en d'altres es pot observar molt bé la diferència constructiva. A la façana de ponent hi ha el forn de pa amb la boca que comunica amb la cuina de la casa i a l'exterior, dessota, el llenyer. La façana de llevant no té cap obertura i conserva el paredat original de la pedra i argamassa. La façana de tramuntana conserva l'accés a la tina o tines amb un graó de pedra exterior. Les diferents obertures que hi ha en aquest costat són totalment asimètriques.
  A ponent hi ha una cort per arrecerar les cabres i al sud, hi ha les restes d'un mur de pedra amb alguna obertura que podria haver estat una pallissa o cort.

  Després d'haver patit els estralls d'un incendi i el seu abandonament, va ser adquirida i restaurada pels volts de l'any 1997.

  AJUNTAMENT DE RELLINARS (2014). Catàleg de masies i cases rurals; dins Pla d'Ordenació Urbanística Municipal