Cal Julià/Cal Cargola
El Papiol

  Baix Llobregat
  Carrer Barcelona, 11
  118

  Coordenades:

  41.43727
  2.00997
  417289
  4587773
  Número de fitxa
  08158 - 288
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Noucentisme
  Popular
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BPU. F31-Catàleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol.
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  7379414DF1877G
  Autor de la fitxa
  Juana Maria Huélamo Gabaldón

  Habitatge de planta quadrangular, amb teulada plana. Consta de planta baixa i pis i, en la façana principal, presenta remodelades les obertures de la planta baixa. Destaca la balcona del primer pis, de dues obertures (la de la dreta convertida en finestra). L'estructura del voladís, descansa sobre una peanya motllurada que es sustentada per quatre mènsules profusament decorades. La barana és de dibuix, formant un fris corregut a la part inferior, i els barrots són senzills, només decorats en la zona d'unió amb els ferros horitzontals amb pseudomagolles. L'edificació està rematada per una cornisa motllurada, de fris sòlid, que reposa a sobre de permòdols decoratius.

  El Blai Julià Boladeras, el 1779 va venir a viure en aquesta casa amb la seva dona, la Teresa Pagès Blanch. El darrer d'aquesta nissaga va ser en Josep Julià Casanovas (1858), que era masover a ca n'Esteve. Va morir sense descendència (Ahicart et al., 2019).
  Se sap, que el 1909 la casa es deia Cal Cargola. Hi vivien en Josep Font Puig i la Maria Penas Soler, neboda de Teresa Penas Martí, la penútima mestressa de cal Julià (Ahicart et al., 2019).
  Aquest Josep va donar peu a una dita tradicional entre la gent del Papiol: "no farem res, massa gent". Resulta que en Josep era caçador. Expliquen d'ell que anava a caçar conills amb una fura, fet que no era permès i que requeria fer-ho quan no hi havia ningú al bosc. Un dia, el Sometent feu una batuda al bosc proper al poble (al lloc ocupat per l'actual camp de futbol) per enxampar uns lladres. En Josep, que sordejava, no els va veure arribar i, de cop, es va adonar que no estava sol. Va marxar del bosc dient: "no farem res, massa gent!" (Ahicart et al., 2019).

  Ahicart Amigó et al. (2019) Exposició: Motius de cases i gent. El Papiol: Espai de Recerca pel Patrimoni del Papiol. Biblioteca Municipal del Papiol Valentí Almirall.