Cal Ferrer Xic
Perafita

  Osona
  Sector central del terme municipal
  Emplaçament
  A 250 metres de la carretera BP-4653, punt quilomètric 11'050.

  Coordenades:

  42.04649
  2.10782
  426165
  4655323
  Número de fitxa
  08160 - 105
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA. 23.305
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 006A09000
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  Cal Ferrer Xic a l'extrem nord-oest del nucli urbà de Perafita, als peus de la pista forestal que comunica amb la masia de la Roca fins a Santa Eulàlia de Puig-oriol. Es tracta d'una masia restaurada formada per planta rectangular, teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals i murs de maçoneria de pedra irregular reajuntada modernament i cantonades diferenciades.
  La façana principal, orientada al sud, presenta un portal d'arc de mig punt flanquejat per dues finestres. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb pedra i a nivell de golfes hi ha tres arcades d'arc de mig punt emmarcades de maó vist i dues petites finestres emmarcades amb pedra flanquejant-les. A la part oest de la façana hi ha un cos ampliat en alçada (antigament un cobert), que presenta teulada d'una vessant a nivell inferior a la principal. Està format per una finestra apaïsada i una arcada de galeria a la part superior. Adossat a l'oest hi ha un cobert modern.
  La façana est queda dominada per diferents cossos adossats de teulada d'una vessant que ocupen el nivell de planta baixa. A nivell de primer pis s'obren tres finestres emmarcades amb pedra.
  La façana nord presenta un portal i dues finestres a nivell de planta baixa. Al primer pis hi ha dues finestres i a les golfes s'obre una finestra.

  Antigament cal Ferrer Xic era una casa de petites dimensions. La façana principal presentava un portal rectangular amb la data de 1774 i una finestra al costat amb la data de 1742. Sobre el portal hi havia un balcó i a banda i banda dues petites finestres. A la façana oest de la casa hi havia un cobert adossat i la façana presentava una petita finestra. A la façana est també hi havia un cobert adossat. La reforma de la masia es va fer entre els anys 1999 i 2004.

  Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Perafita. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. 1984.