Cal Fàbrega Casserres

  Berguedà
  A ponent del terme municipal, a tocar l'Espunyola
  Accés per la carretera de l'Espunyola
  661

  Coordenades:

  42.04685
  1.84314
  404261
  4655625
  08049-90
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  XVI-XVIII
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  08048A01000008
  Jordi Montlló Bolart

  Masia fonamentada directament a la roca natural formada per un cos originari i dos cossos adossats a la façana de llevant. El cos principal és de planta rectangular i consta de planta baixa i dos pisos, amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant, lleugerament inclinada a migdia. Els paraments són de maçoneria, pedra vista rejuntada amb morter de calç i les cantoneres de grans carreus escairats. La porta d'accés és de punt rodó adovellada. Les finestres són amb llindes de maó, excepte a la façana nord on hi ha una finestra amb llinda, brancals i ampit de pedra amb motllura.
  Al cos principal s'hi van afegir dues ampliacions a la façana est, el primer de planta baixa i pis i l'altre de planta baixa), ambdós amb cobertes de teula, estructura de fusta i parets de pedra seguint la tipologia tradicional.
  Un altre volum afegit està adossat a la façana de ponent. És una planta baixa més pis, dividit en una terrassa orientada a nord i estructura tradicional.
  El cobert més rellevant es troba front la façana nord, de forma allargada, era l'antic paller. Amb planta baixa, té una coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal. Les parets són de pedra i les bigues de fusta. Més al nord hi ha dos coberts junts, el més gran i més antic amb parets de pedra en planta baixa i maó al pis, bigues de fusta i teulada de teula àrab; el més petit té les parets de totxo i bigues de formigó.

  Davant l'antiga façana principal hi ha una tina d'oli, i una de vi. També hi havia un cobert amb un forn. L'antic pou ha estat tapat per motius de seguretat.

  Els propietaris actuals van adquirir a finca l'any 1889, però el nom de Cal Fàbrega és anterior.
  La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de
  Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Cal Fàbrega".

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).