Cal Cirera Casserres

  Berguedà
  Fonogedell
  Al costat de l'ermita de Sant Miquel.
  598

  Coordenades:

  42.01022
  1.8274
  402903
  4651576
  08049-88
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  XVII-XVIII
  Regular
  Hi ha elements que necessiten restauració.
  Legal
  BCIL (NN.SS text refós DOGC 4846 de 21/03/2007)
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  08048A01100010
  Jordi Montlló Bolart

  Masia de planta quadrangular que consta de planta baixa i dos pisos i amb la coberta de teules àrabs a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a sudest.
  La construcció actual és fruit de diverses reformes i ampliacions, però a la façana nord-oest es pot veure com el carener de la teulada a dues aigües es desplaça cap a llevant, amb els carreus cantoners que mostren el que seria la planta original.
  Els paraments són de pedra, i conserven l'antic arrebossat, però destaca a la façana nord i a la de llevant, els grans contraforts que sustenten les parets. L'entrada principal, junt amb la masoveria, la Cirereta, es produeix pel sud‐est, a través d'una porta porxada amb volta
  catalana. A la planta primera hi ha la reconstrucció d'una galeria amb 4 obertures, mentre que a la segona hi ha una galeria amb obertura frontal (triangular). Totes les finestres tenen llindes de pedra amb motllures en relleu i la porta té un arc de mig punt amb grans dovelles.
  També destaca un interessant sistema de recollida d'aigua pluvial des de la teulada que a través d'una canalització adossada a la façana de llevant condueix l'aigua fins la bassa de viver, dita així pel seu fons de roca que fa que l'aigua sigui neta i òptima per boca.
  En els camps inferiors, a 200 metres de la casa, hi havia una altra bassa amb fons de roca, que servia per regar l'horta. Aquesta bassa es va inutilitzar recentment.

  Cal Cirera i la Masoveria de Cal Cirera formen una única construcció separades interiorment, però que en origen restaven separades. L'antiga masoveria s'ha reformat i s'ha adequat per turisme rural; mentre que una part de l'antiga casa pairal es manté com a habitatge.

  L'antiga masia era de planta quadrada i la masoveria estava separada. La masia va patir ampliacions, en dates indeterminades, per ponent i pel nord, la façana de llevant és original. Finalment, molt probablement l'any 1879, tal i com indica una de les llindes, s'afegirien els cossos de les galeries, tant de la masoveria com de la casa pairal, quedant adossades una a l'altra. En aquest moment la façana original de Can Cirera quedaria tapada per les galeries visibles en l'actualitat.
  La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Cal Sirera".

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).
  CARABASSA, LL.; GALLO, C.; SERRA, R.; SIERRA, A.; TOSAS, T. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà. Vol. 5. Ed. Direcció General del Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya. Pàgs. 53 a 57.