Cal Cerdà
Font-rubí

    Alt Penedès
    Veïnat de Santa Maria
    Emplaçament
    A tocar de la capella de Sant Vicenç de Morrocurt
    339

    Coordenades:

    41.4312
    1.65565
    387677
    4587498
    Número de fitxa
    08085 - 3
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Segle
    XIII-XV
    Estat de conservació
    Regular
    No es té constància de com es va dur a terme el tractament de la sitja un cop fou excavada. Pressuposem que simplement es va reblir amb la terra extreta urant la mateixa intervenció.
    Protecció
    Legal
    BCIL - NNSS 23.1.1985
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí (CC.AA. 3941)
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    diversos propietaris
    Autoria de la fitxa
    Miquel Gea i Bullich

    Jaciment arqueològic definit per una única sitja que es localitzà de forma fortuïta el 20 de juny de 1990 quan s'esfondrà part del terra del camí en passar-hi un camió de gran tonatge. L'examen del forat permeté identificar-lo com a una sitja. La seva excavació permeté constatar que presentava una profunditat d'uns dos metres. La boca de la sitja estava formada per una pedra treballada de planta quadrada d'uns 70 cm de costat amb un forat central d'uns 46 cm i uns 15 cm de gruix. També es localitzà una llosa plana que podria haver servit de tapadora. L'interior de la sitja no proporcionà materials que permetessin una datació acurada, si bé el fet d'estar a tocar de la capella de Sant Vicenç de Morrocurt, del segle XI, i, especialment, la boca de pedra, van fer que s'ubiqués cronològicament dins de la baixa edat mitjana

    Part del jaciment es troba en terrenys públics (camí) i part en terrenys de titularitat privada

    El jaciment es descobrí fortuïtament l'any 1990 quan s'esfondrà part del camí en passar-hi un camió de gran tonatge. La troballa fou donada a conèixer pel Sr. Martí Gallego, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Font-rubí. El mateix any 1990 la sitja fou excavada pels arqueòlegs que, en aquell moment, estaven realitzant la carta arqueològica de l'Alt Penedès: Artur Cebrià, Maria Rosa Senabre i Genís Ribé.

    CEBRIÀ, Artur; SENABRE, Maria Rosa; RIBÉ, Genís (Inèdit). Carta Arqueològica de l'Alt Penedès