Cal Bruna
Castellví de la Marca

    Alt Penedès
    als voltants de la masia de Cal Bruna i una part (l'excavada) sota la variant de la carretera N-340.
    Emplaçament
    Terres al voltant de Cal Bruna, a tocar del límit del municipi amb el de Santa Margarida i els Monjo

    Coordenades:

    41.31945
    1.64205
    386346
    4575109
    Número de fitxa
    08065 - 92
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Ibèric
    Romà
    Estat de conservació
    Regular
    Les restes excavades han quedat soterrades per la construcció de la carretera i la resta del jaciment no sabem quin pot ser el seu estat de conservació. Cal controlar els moviments de terres en la zona que pot ocupar el jaciment arqueològic per tal de poder documentar l'aparició de restes.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 007A00002
    Autoria de la fitxa
    Tríade scp

    L'any 1997, els treballs de construcció de la Variant N-340 varen posar al descobert el jaciment a través de l'aparició de restes de construccions. L'excavació d'urgència va ser realitzada per l'empresa ArKe s.c.p. amb la direcció d'Albert Bacaria i amb el permís del servei d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya. Els treballs arqueològics varen permetre documentar part d'una vil·la romana amb un àmbit termal i un mínim de tres habitacions de les quals només en queden la fonamentació del murs. Aquestes estances serien segurament àmbits de la part rústica de la vil·la, destinats a activitats industrials o magatzems. L'habitació amb l'hipocaust, de grans dimensions, correspon a una de les sales calentes dels banys. Al costat s'hi identificà un paviment d'opus signinum que podria correspondria l'apoditeri o al frigidari del conjunt termal. La cronologia relativa a través del material arqueològic aparegut ens permet situar l'ocupació entre el segle I II de la nostra era. A part de les restes documentades en l'excavació d'urgència, actualment trobem material arqueològic en superfície d'època ibèrica i romana en els camps del voltant de la variant i de la masia. Això ens indica que el jaciment ocuparia una zona força extensa ocupada per zona de conreu, bàsicament de vinya.

    Referència cartogràfica: mapa topogràfic de Catalunya 1:5000. La Múnia 447-4-1 (276-129). Institut Cartogràfic de Catalunya. 1a. Edició: juliol 1995

    El jaciment no es coneixia fins que es portà a terme la construcció de la variant N-340, l'any 1997. Llavors es feu l'excavació d'urgència de la part afectada per les obres.

    Memòria de la intervenció arqueològica realitzada a la vil·la romana de Cal Bruna (Castellví de la Marca, Alt Penedès). Lliurada per l'empresa Arke s.c.p. al Servei d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya l'any 1997. Inèdita.