Cabana del Marquès Oristà

Osona
Sector central del terme municipal
A 800 metres per pista forestal de la carretera B-433, punt quilomètric 7'300

Coordenades:

41.93357
2.07828
423586
4642811
08151-282
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Popular
Regular
Una part de la teulada ha caigut a l'interior de l'estructura.
Inexistent
Difícil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 007A00017
Jordi Compte i Marta Homs

La cabana del Marquès es troba situada al marge d'un camp al sud-oest de la masia del Verdaguer, en l'anomenat pla del Verdaguer.
La cabana està situada en un pendent i està parcialment picada a la roca, és de planta rectangular d'uns 7 x 3 metres, amb teulada d'una sola vessant, tot i que parcialment aterrada, i murs construïts amb maçoneria de pedra irregular amb poc morter. Presenta dues portes emmarcades amb pedra treballada, una a la façana sud-est i l'altra a la nord-est, que donen accés a les dues estances interiors, una de les quals sembla que s'utilitzava per a bestiar, ja que s'hi conserva una menjadora.

Antigament, gran part de la superfície d'Oristà es cultivava en feixes de petites dimensions guanyades al desnivell. La distància d'algunes d'aquestes feixes amb l'habitatge dels pagesos va afavorir la creació d'aquestes cabanes i barraques, que s'utilitzaven per a deixar-hi eines del camp, per resguardar-s'hi en casos de tempesta o altres necessitats i en alguns casos, per guardar-hi bestiar.