Cabana de Crous de Casa Nova de Crous
Vilanova de Sau

    Osona
    El Crous s/n
    Emplaçament
    Davant de l'era de la Casa Nova d'en Crous

    Coordenades:

    41.95128
    2.41491
    451507
    4644532
    Número de fitxa
    08303 - 65
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XIX
    Estat de conservació
    Regular
    Tot i que estructuralment es troba en bon estat, l'exterior presenta símptomes de deteriorament que cal tenir en compte en un futur per tal que no s'agreugi l'estat de l'edifici.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC núm. 24898
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08304A008000410000TD
    Autoria de la fitxa
    Joan Casas Blasi

    Edifici situat davant de l'era del mas. Presenta una planta coberta a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana la qual s'orienta a migdia.
    Disposa d'una planta baixa i un primer pis.
    A la façana principal s'obre una porta d'accés de forma rectangular i que es troba desplaçat lleugerament a l'esquerra. La part més dreta és oberta, així com els murs del primer pis que tan sols es troben protegits per unes llates de fusta que permeten el pas de l'aire.
    A l'est, al primer pis, s'observen el mateix tipus d'obertures. La resta de murs són cecs.
    L'aparell constructiu és de blocs de pedra de granit vermell unit amb fang i morter de calç. Els portals i els pilars del primer pis són de maons i els escaires de les parets de pedra

    A la fitxa 24898 de l' "Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya" hi figura descrita tan la cabana de la Casa Nova d'en Crous com el mateix mas. Per aquest motiu aquesta fitxa també té el mateix número d'inventari de l'IPAC que el mas de que la Casa Nova d'en Crous

    El nom "Cruells" es troba documentat ja des de períodes força antics al terme de Vilanova de Sau. Tan mateix la referència a la Casa Nova d'en Crous no apareix fins al segle XVIII en la documentació que es conserva a l'Arxiu Episcopal de Vic, on es parla d'aquest edifici com una masoveria.
    Per altre banda, al Nomenclàtor de la Província de Barcelona de l'any 1860 la descriu com una masia (casa de labor) situada a 3km de la capital de l'ajuntament, és un edifici de dues plantes habitat constantment.
    La construcció d'aquesta cabana cal associar-lo als usos agrícoles del mas de la Casa Nova d'en Crous.

    A.A.D.D. (2002).Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Guilleries-Savassona 2002. Inèdit. Espai Natural de Guilleries-Savassona. Diputació de Barcelona.
    A.A.D.D (1960). Nomenclàtor de la província de Barcelona, 1860. Madrid. Imprenta de José M Ortiz, 1860.
    Fitxa de Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic de Vilanova de Sau. Servei d'Arqueologia i Paleontologia de Catalunya. Generalitat de Catalunya.
    ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.