Ca n'Estruc Vell
Esparreguera

  Baix Llobregat
  Pista forestal de Ca n'Estruc del Cairat
  Emplaçament
  Carretera de l'ermita a Santa Margarida del Cairat.

  Coordenades:

  41.56998
  1.85852
  404831
  4602662
  Número de fitxa
  08076 - 35
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Popular
  Segle
  XV
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, IPA,18500
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08075A03000009
  Autoria de la fitxa
  ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

  Construcció de caràcter rural orientada al sol ponent. Formada per tres cossos: la masia en si, el cos central i la galeria. El primer, que és el més antic i construit en pedra, té planta baixa i un pis. A la façana principal, amb rellotge de sol, es troba la porta formada per un arc de mig punt dovellat; la part posterior té contraforts exteriors. La teulada és a dues aigües amb rafèc. El petit cos central serveix de nexe entre la vivenda i la galeria, la seva entrada la forma un arc de mig punt dovellat. La galeria, un additament posterior, és una construcció independent de la resta. La porta d'entrada és similar a les anteriors. Aquest edifici ha estat restaurat conservant l'èstil vell.

  Segons Bachs i Ruiz de Mendoza es tenen notícies per un document de que aquest edifici formava part de la donació que el comte Guillem va fer al Comte d'Esparreguera de les seves terres l'any 985. L'actual masia, però, té el seu origen en un mas del segle XV. Al segle XVII aquesta masia era coneguda com a Mas Jordà.

  BACHS,E.; RUIZ DE MENDOZA, E. (1983): " Can Estruc Vell ( Mas Jordà)". Baix Llobregat, Esparreguera. Inventari del Patrimoni Arquitectònic.
  PAULO, J. (1989): Guia Topogràfica i toponímica del terme d'Esparreguera.
  VALLS, O (1961): La Vila d'Esparreguera i el seu terme, pp.373.