Ca l’Escolà
Rubió

    Anoia
    Feixa de Ca l’Escolà. Sud de Sant Martí de Maçana
    Emplaçament
    Camí cap a l’església de Sant Martí de Maçana
    655

    Coordenades:

    41.68232
    1.60566
    383950
    4615445
    Número de fitxa
    08185 - 135
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XXI
    Any
    1778
    Estat de conservació
    Bo
    Restaurada entre 2010-2013
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC 31223
    Accés
    Fàcil
    Residencial - productiu
    Titularitat
    Privada
    08184A015000160000ZZ
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

    Ca l’Escolà es troba situada als peus de l’església de Sant Martí de Maçana. D’origen modern i reformada en època contemporània està formada a partir d’un cos central i primigeni i diverses ampliacions annexes. El cos principal correspon a un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. Consta de planta baixa, pis i golfes. A la façana s’hi obre el portal de llinda plana amb la inscripció MDCCLXXVIII (1778) amb una finestra d’arc pla a la banda esquerra i un portal d’arc de mig punt, obert posteriorment, a la banda dreta, atès que secciona part d’una antiga finestra, tipus espitllera. Les obertures del primer pis i golfes s’han obert recentment seguint una mateixa simetria. Al cos annexat a per llevant s’hi obre un portal d’arc pla i una finestra a nivell del primer pis i el cos annexat a ponent s’hi obre una finestra a nivell de planta baixa i per la banda de ponent una porta d’accés a l’antic mas. A l’interior conserva alguns elements de l’antiga masia com la boixa i la volta de canó de pedra de l’antic celler i dues llindes de pedra que podrien acollir dues premses.Durant la festa major de primavera i de tardor de Sant Martí de Maçana a la planta baixa s’hi dur a terme el ball.

    Actualment és una casa de turisme rural anomenada Villa Caelus

    Segons fonts orals dels veïns de Maçana, la creació de la casa i el nom s’han d’atribuir al desig de l’antic rector de la parròquia de Maçana de garantir un habitatge a un nen orfe que feia d’escolà. El rector, a més de fer la casa també va adquirir unes terres que li permetessin a l’escolar mantenir-se econòmicament.   

    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Rubió. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

    VILAMALA, I (Coord): Esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Rubió (Anoia). Volum I/III. SPAL, octubre de 2017. Diputació de Barcelona – Àrea de Territori i Sostenibilitat.