Ca l'Afrau Oristà

Osona
Sector est del terme municipal
A 5450 metres per pista forestal de la carretera C-670, punt quilomètric 4'900

Coordenades:

41.94767
2.12264
427279
4644338
08151-57
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII
Bo
Legal
Normes Subsidiàries de Planejament. Oristà. 1993
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 005A00008
Jordi Compte i Marta Homs

Ca l'Afrau és una masia situada en un punt elevat a l'extrem est del terme municipal, al sud-oest de Sant Salvador i a l'est de la seva casa pairal, Terricabras, a mig camí entre la vall del torrent de la font Canaleta i la vall on s'origina la riera de Sagalés.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions, formada per un volum central fruit de diverses ampliacions i diverses estructures adossades a oest i sud. El volum central, de planta baixa i primer pis, està construït amb murs de càrrega de maçoneria de pedra parcialment arrebossats, amb carreus treballats delimitant les cantonades i emmarcant la majoria d'obertures. La teulada és de doble vessant amb aigües a la façana principal i posterior.
La façana principal, orientada al sud, fa un queixal a causa d'una de les ampliacions del volum principal. A la part dreta, on el volum principal és més ample, hi ha una estructura adossada amb teulada d'una vessant que ocupa el nivell de planta baixa. Al primer pis s'hi observen dues finestres reformades. A la part esquerra també hi ha una estructura adossada amb teulada d'una vessant ocupant el nivell de planta baixa, tot i que en aquest cas es tracta d'un porxo, sustentat amb un pilar de maçoneria de pedra. Dins del porxo, a la façana del volum principal hi ha un portal emmarcat amb pedra treballada i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Sobre el porxo, a nivell de primer pis, hi ha una galeria reformada i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada.
La façana est té una cantonada diferenciada integrada al mur que indica una de les ampliacions de l'edifici. En aquesta façana hi ha una única obertura, una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i ampit de pedra.
La façana nord té una estructura quadrada amb una accés lateral que sobresurt al centre. A l'esquerra hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa i una reformada al primer pis. A la dreta no hi ha cap obertura.
La façana oest està dominada per una estructura adossada amb teulada d'una vessant. Sobre aquesta estructura, a nivell de primer pis, hi ha una eixida.

Tot i no trobar documentació de la masia, es pot considerar, per tipologia constructiva, que va ser construïda el segle XVIII, i ampliada i reformada posteriorment.