Ca la Cubana
Vacarisses

    Vallès Occidental
    Carrer de la Barceloneta, núm. 11

    Coordenades:

    41.60341
    1.92006
    410008
    4606308
    Número de fitxa
    08291 - 125
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XIX
    Any
    1805
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    0164105DG1006S0001LG
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Casa situada al carrer de la Barceloneta, una de les poques que ha conservat la tipologia tradicional. És tracta d'una construcció de planta quadrada, que fa cantonada amb el carrer Font d'en Domingo, amb soterrani, planta baixa i primer pis, d'unes dimensions lleugerament més grans que la majoria de les anomenades "casetes" d'aquest carrer. Les façanes són arrebossades i pintades de blanc. Les obertures són senzilles, i la porta d'entrada, rematada amb arc escarser, té una inscripció de l'any 1805. La planta del soterrani és la que millor ha conservat la tipologia antiga. S'hi accedeix mitjançant una escala de pedra. L'espai està dividit en dues cambres: la primera, coberta amb volta de pedra, corresponia al celler i conserva restes d'un cup; la segona és coberta amb volta catalana i dóna accés a un pati posterior.

    Segons el llibre monogràfic de la Barceloneta (CRUSAFONT et alii, 2003) en aquest barri cal diferenciar entre un primer grup de diverses pagesies, que podrien ser molt antigues, probablement anteriors al segle XVII (però de les quals no se n'ha conservat cap), i un segon nucli més tardà (del segle XVIII o, més probablement, del XIX) format per cases més senzilles, alineades tot formant el carrer pròpiament i anomenades “les Casetes”. Aquestes últimes respondrien a la gran expansió que va experimentar la vinya als segles XVIII-XIX.
    Segons la inscripció de la porta de ca la Cubana, de l'any 1805, aquesta correspondria a aquest segon grup. No hi ha notícies ni tradició oral que expliqui l'origen del barri, però els autors del llibre sobre la Barceloneta formulen la hipòtesi que es tractaria d'una colònia agrícola relacionada amb la puixança vitivinícola de la masia de la Torre (actualment Torreblanca) i habitada majoritàriament per forasters, que haurien vingut a compensar la falta de mà d'obra pagesa en aquesta època. En efecte, els Pladellorens, propietaris de la Torre, van anar adquirint els masos propers, entre ells els del Boixadell, can Domingo i el Guinerdeu, que estaven abandonats, per tal de poder ampliar el conreu de la vinya. Un exemple és cal Xic de la Torre, que sembla referir-se a un dels descendents de la casa gran establert al barri de les Casetes. Ca la Cubana, així com la resta de cases del barri, han estat molt reformades a la segona meitat del segle XX, quan la Barceloneta es va poblar d'estiuejants.

    CRUSAFONT, Miquel; PADRÓ, Camil; TOBELLA, Mercè; BOIX, Pere (2003). La Barceloneta de Vacarisses. Un espai d'enginy i d'Il·lusió. Vacarisses.
    FARRÉS, Josep M. (1994). "El carrer de la Barceloneta". Els cingles de Vacarisses, Sabadell, p. 58-59
    FLOTATS, Antoni (1994). Miscel·lània vacarissenca. Ajuntament de Vacarisses, p. 139