Bòvila del Pilar
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector est del terme municipal
  Emplaçament
  A 200 metres de la carretera B-431, punt quilomètric 62'2

  Coordenades:

  41.93261
  2.01739
  418536
  4642761
  Número de fitxa
  08212 - 59
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Estat de conservació
  Regular
  El conducte d'extracció de fum es troba parcialment perforat en dos punts deixant a la vista l'obra ennegrida pel fum. La coberta del forn i les arcades es troben pràcticament cobertes per vegetació i parcialment derruïdes.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 001A00125
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La bòvila del Pilar es troba situada al capdamunt d'un petit turó a tocar de la masia del Pilar, a la banda de llevant de la carretera que travessa el terme municipal.
  És una bòvila semicontinua constituïda per una xemeneia, el forn de cocció i el conducte d'extracció del fum. La xemeneia és d'estructura senzilla construïda amb obra vista. És de planta rectangular amb el fust en forma troncocònic i s'alça en una altura aproximada de 10 metres a sobre el monticle. A la base té una petita obertura orientada al sud-est, direcció en la qual segueix el conducte d'extracció de fums, construït amb obra i soterrat seguint el desnivell de la vessant del turó. Aquest conducte enllaça amb el forn, el qual es situa a uns cinquanta metres de la xemeneia. El forn de cocció d'obra està format per una estructura en forma de cub construït amb maçoneria de pedra i cantonades delimitades amb obra vista. Presenta una doble arcada parcialment derruïdes, emmarcades amb maó a plec de llibre, una d'elles totalment coberta per vegetació.

  Antigament, cada masia amb una certa entitat comptava amb un forn d'obra dins les seves terres. La funció dels forns d'obra era coure maons i teules principalment, que servien per arranjar o ampliar les edificacions ja existents, o bé per a fer-ne de noves. Modernament van sorgir les bòviles, que oferien una funció similar amb un sistema evolucionat. La bòvila del Pilar va deixar d'utilitzar-se als voltants de 1980.