Bassetes del Casot
Rellinars

    Vallès Occidental
    Sector del Casot
    412

    Coordenades:

    41.65289
    1.91728
    409845
    4611804
    Número de fitxa
    08179 - 506
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XX
    Desconeguda
    Estat de conservació
    Regular
    Petit enderroc
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Wikipedra (codi número 3301)
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08178A002000070000OQ
    Autoria de la fitxa
    Marc Malgosa Montserrat (Centre Excursionista de Rellinars)

    Construcció de pedra seca per a canalitzar l’aigua del torrent del Casot, sector nord del terme municipal de Rellinars. Pocs metres més avall s’hi troba la Barraca 4 del Casot i també la Cisterna del Casot, on suposadament seria el destí final d’aquesta aigua. Es tracta doncs d’un sistema força complet de construccions de pedra seca destinades al conreu de la vinya. Amb el seu abandonament, el pas del temps ha repoblat les feixes de vegetació de secà i els murs van caient.

    La llera d’aquest torrent s’envolta d’uns marges obrats amb pedra seca formant dues bassetes on suposadament també l’aigua s’emmagatzemava de forma transitòria i serviria per omplir una mica més avall la cisterna.

    Està orientat a oest 270º. Les bassetes mesuren 130 cm de llarg x 70 cm d’ample, aproximadament, i una alçada màxima de 80 cm. La segona basseta fa només 100 cm de llarg, mantenint la resta de dimensions. Aquesta construcció es troba pocs metres més avall d’un mur de pedra seca que delimita la parcel·la o vinya.

    El bosc en aquest sector és força sec, orientat a sud, dominat per la vegetació que ha anat substituint de forma espontània a la vinya: pi blanc (Pinus halepensis). Al sotabosc hi trobem l’arbust i mates de fulla persistent i petita com el romaní (Salvia rosmarinus) i el llentiscle (Pistacia lentiscus).

    S’hi accedeix a peu pel corriol que mena cap a les ruïnes del Casot, a mig camí abans d’arribar-hi cal entrar al bosc per la nostra dreta i baixar a buscar el torrent per a localitzar tot aquest sistema de construccions de pedra seca per a conrear la vinya.

    L'aprofitament dels materials de l'entorn per a fer murs, marges o barraques, resultat entre d'altres de les tasques de despedregar els camps, és característic dels paisatges de pedra seca.

    MALGOSA MONTSERRAT Marc, SAMPER GISPERT Marc i SOLER GIRONÈS Joan (2021). “Rellinars a les teves mans”, guia excursionista i geogràfica. Edita Ajuntament de Rellinars.

    Mapa Topogràfic municipi de Rellinars, escala 1:7500, inclòs dins la guia excursionista i geogràfica de “Rellinars a les teves mans” (2021).

    SUADES, Ramon i SENYAL, Jordi (2024). Mapa interactiu de Sant Llorenç del Munt.