Base del pont de l'aeri sobre la via del ferrocarril
Malgrat de Mar

    Maresme
    Mines de Can Palomeres

    Coordenades:

    41.63954
    2.73589
    478004
    4609790
    Número de fitxa
    08110 - 75
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Dolent
    Pràcticament no en queden vestigis.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    ADIF. Carrer Sor Angela de la Cruz, 3. E-28020 Madrid.
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

    Les restes de l'antic pont de l'aeri estan localitzades a tocar de la línia ferroviària. Es tracta d'una base rectangular de petites dimensions i que pràcticament té la mateix alçada que el nivell natural del terreny. És feta de morter i de les mateixes pedres granítiques del balast ferroviari.

    A l'Inventari dels elements conservats de l'Estudi Arqueològic de les Mines de Can Palomeres està identificada amb el número de fitxa 20 .

    La riquesa mineral de la muntanya de Can Palomeres va propiciar que almenys des de l'època moderna s'hi explotés l'extracció del ferro. A principi del segle XX s'hi va implantar un projecte de gran abast, en què a través de les nombroses mines que s'obriren a la muntanya es transportava el ferro fins al mar, on es carregava als vaixells. El projecte el va iniciar la companyia Mines de Fer de Malgrat l'any 1909 i va funcionar a ple rendiment tan sols fins el 1914. La concessió va canviar de mans en diverses ocasions però les mines, tot i alguns intents de reprendre l'activitat, no van tornar a ser explotades. Segons diversos testimonis gràfics, l'aeri que transportava el ferro des de les mines de Can Palomeres fins al mar estava previst d'un pont que salvava la línia ferroviària, que servia de protecció davant de possibles pèrdues de material de les vagonetes. Era una estructura metàl·lica amb una torre a cada costat que anava fixada sobre una base de morter, de les que només se'n conserva una.

    LLINÀS, J. (2015). Mines de Can Palomeres (Malgrat, Maresme). Estudi arqueològic. Malgrat de Mar: Ajuntament de Malgrat de Mar.