Barraques mineres de Coll de Pradell
Vallcebre

  Berguedà
  Coll de Pradell

  Coordenades:

  42.20135
  1.77573
  398928
  4672858
  Número de fitxa
  08293 - 263
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Es troben enrunades
  Protecció
  Legal
  BCIL, aprovat el 06/03/19 pel Consell Comarcal
  Accés
  Obert
  Científic
  Titularitat
  Privada
  08293A004003050000AW
  Autoria de la fitxa
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  Als voltants de les instal·lacions mineres, hi ha les restes d'antigues barraques mineres que utilitzaven els treballadors de les mines com a habitatge durant el temps en què hi treballaven. La majoria d'elles són fetes amb pedra seca, i les tècniques constructives i acabats varien molt d'una barraca a l'altra, depenent de la traça o mestria dels seus constructors.
  Hi ha localitzades més d'una trentena de restes de barraques a la zona de coll de Pradell, tan al voltant de la mina Enriqueta com de la mina Nova, donant una idea aproximada de la quantitat de persones que hi treballaven i habitaven la zona, aproximadament 250 persones. La majoria d'elles eren persones immigrants provinents de l'estat espanyol, tot i que també les utilitzaven temporalment persones que venien d'arreu del Berguedà i de la resta de Catalunya.
  La majoria eren de pedra seca amb coberta de teula, i només resten arrencades de murs i es troben cobertes de vegetació. Les coordenades corresponen a algunes de les que s'han localitzat.

  Les mines de Coll de Pradell estaven lluny del poble de Vallcebre i els miners van haver to pujar i baixar a peu. Molts dels miners eren de fora i no tenien casa al poble. Per solucionar els problemes de habitatge i de transport, especialment dur a l'hivern, els mateixos miners van construïr barraques de pedra prop de la Mina Enriqueta en la banda nord de la pista que anava de Vallcebre a Saldes per Coll de Pradell.

  ORIOLA, Josep i SOLER, Ramon (1997). Relleu fotogràfic de les mines del Berguedà. Berimprès SL.
  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.
  Cortés Elía, María del Agua (2017) Expedient per a la declaració de les antigues instal·lacions mineres de Coll de Pradell com a Bé Cultural d'Interès Local BCIL. Diputació de Barcelona.