Barraca de vinya de cal Sembleia
Fonollosa

    Bages
    Camps
    Emplaçament
    Camí des del veïnat de Camps a Cal Passadret,abans d'arribar al camí nou de Cal Clarena a l'esquerra

    Coordenades:

    41.77257
    1.69766
    391759
    4625345
    Número de fitxa
    08084-123
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 004A00040
    Autoria de la fitxa
    Raquel Valdenebro Manrique

    Barraca de vinya de planta quadrangular ubicada a l'indret anomenat Pla de Camps, al mig d'un camp de conreu ocupat actualment per cereal, però antigament per la vinya, ja que es troba en una zona amb gran abundància de barraques. La barraca és cnstruïda amb la tècnica de la pedra seca, amb les cantonades reforçades per carreus quadrangulars i rectangulars de gran tamany. Aquest sistema constructiu es basa en la col·locació de pedres cohesionades amb falques també de pedra introduïdes a pressió. La coberta és fa mitjançant un volta cònica, utilitzant també petites pedres disposades en filades i col·locades de manera que surten cap a l'interior i acaben tancant la volta. Les pedres que formen les filades, es falquen unes amb les altres per tal de donar resistència a la filada, i es col·loquen lleugerament decantades cap a l'exterior per poder expulsar l'aigua. Com a característica singular cal destacar el gran tamany de la barraca amb unes mides de 3,5 m de llargada x 4,5 m. d'amplada. La barraca es troba encarada a llevant, i s'obre amb una porta de 171 cm d'alçada x 90 cm d'amplada. El gruix de la porta no ha pogut ser calculat, ja que es troba tancada per una planxa metàl·lica que impideix l'accés a la barraca.

    Les construccions de "pedra seca" són testimonis prou significatius d'aquesta forma de vida tradicional. En el cas del Bages, la presència de barraques es troba estretament lligada al conreu de la vinya. Tot i que actualment la vinya ha quedat reduïda a zones molt concretes, la comarca compta amb una llarga tradició vinícola, especialment potenciada durant el segle XIX, quan bona part de les terres de conreu de la zona, inclós el terme de Fonollosa foren dedicats a la vinya. L'origen de bona part de les barraques és el mateix segle XIX, i són segurament l'exponent d'una tradició ancestral continuada fins els nostres dies. La funció de dites barraques era assgurar l'aixopluc del pagès si plovia o els rigors del sol estival, i poder guardar les eines de conreu de la vinya.

    SOLER I BONET J (1994) Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Col. Quaderns nº 9 del Centre d'Estudis del bages. Manresa. SOLER I BONET J (1987) "Barraques i tines, construccions per a la vinya" a Dovella nº 29. pàg.59-61 SOLER I BONET J (1988) "La tècnica de la pedra seca. La construcció popular". A Dovella nº 29. pàg. 47-52