Barraca de vinya d'Altarriba Oristà

Osona
Sector nord del terme municipal
A 1800 metres per pista forestal de la carretera BV-4404, punt quilomètric 4'200

Coordenades:

41.96206
2.06524
422539
4645986
08151-266
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Popular
Regular
El mur exterior de la banda est de la barraca presenta un petit esfondrament.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 015A00006
Jordi Compte i Marta Homs

La barraca de vinya d'Altarriba es troba situada a 300 metres al sud de la masia d'Altarriba al costat del camí que condueix al molí de la Coromina, prop del torrent d'Altarriba. És una barraca de vinya de planta circular de 2,75 metres de diàmetre interior. Està construïda amb murs de pedra seca de 60 centímetres de gruix i falsa cúpula. Té una alçada aproximada de 2 metres i presenta una porta d'accés orientada al sud coronada amb una llosa trencada. Té una única petita obertura orientada a l'est. El ràfec de lloses que envoltava el perímetre de la barraca és pràcticament imperceptible a causa de l'erosió de la coberta que provoca en algunes parts l'esfondrament dels murs.

Les barraques de vinya, també anomenades barraques cerdanes, les construïren els pastors cerdans que baixaven a les planes a llogar-se com a jornalers en el camp. La seva coneixença i experiència en l'art de la construcció de la pedra seca, molt utilitzada en les zones pirinenques, va portar a deixar testimoni d'aquest tipus de construcció en aquestes contrades. Les barraques tenien el seu ús en l'emmagatzematge dels utensilis emprats en les feines del camp, així com també com aixopluc esporàdic en cas de necessitat, ja que les reduïdes dimensions no creen espai per a un llarg estatge.
El conreu de vinya s'expandí durant els segles XVII i XIX fins a l'arribada de la fil·loxera (insecte que ofega els ceps) vers el 1890 que provocà la crisi vinícola.