Barraca de vinya
El Papiol

  Baix Llobregat
  Carrer Alzina, s/n
  Emplaçament
  En mig d'un camp erm a un centenar de metres del c/ Alzina - c/ Vinya
  87

  Coordenades:

  41.43078
  2.01823
  417971
  4587045
  Número de fitxa
  08158 - 190
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1912-25
  Estat de conservació
  Dolent
  Molt deteriorada la coberta, ha començat un procès de deteriorament molt accelerat.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08157A00600042
  Autor de la fitxa
  Juana Maria Huélamo Gabaldón

  Construcció de pedra seca i planta circular, de 1'7 metres de diàmetre. La cúpula havia estat protegida per vegetació que feia d'aillant. A la porta hi ha un fragment d'arrebosat on figura la data de construcció i d'arranjament. La barraca, que està encastada al terreny, està tancada, sota la llinda plana, amb una porta que fa 1'15 m d'alçada i el gruix de la paret fa 70 cm. Te un bonic voladís que gira tota la cabana i uns petits murets laterals a l'entrada.

  Les barraques de vinya, com els murs de pedra seca, les mines d'aigua i les fonts, són construccions discretes que formen part de la història i la tradició de la serra de Collserola des de temps immemorials. La característica comuna a totes elles és la seva senzillesa i enginy. Les barraques varen ser elements importants estretament lligats a l'aprofitament agrícola de la serra fins a mitjan del segle XX. La transformació dels d'usos i costums i el progressiu abandonament dels conreus de secà posterior, van comportar, però, que s'anessin degradant (Parc de Collserola, https://www.parcnaturalcollserola.cat/barraques-de-vinya/).

  A sobre de la porta, dins d'un frontó de morter allisat, te grafitejada la inscripció "Papiol a 23 de junio de 1912". Sembla ser que va patir una remodelació per posar la porta, que és datada amb un altre inscripció del 1925.