Barraca 6 del Cellers
Rellinars

    Vallès Occidental
    Torrent del Cellers
    323

    Coordenades:

    41.64836
    1.89841
    408268
    4611321
    Número de fitxa
    08179 - 503
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XX
    Desconeguda
    Estat de conservació
    Regular
    Enderroc important però es manté la paret circular.
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Wikipedra (codi número 24158)
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08178A009000030000OQ
    Autoria de la fitxa
    Marc Malgosa Montserrat (Centre Excursionista de Rellinars)

    Barraca de pedra seca situada al vessant dret del torrent del Cellers, molt propera a la pista que ve de les Llobatones cap el Mas del Cellers. Sector nord oest del terme municipal de Rellinars. En aquest emplaçament encara es conserven alguns marges de pedra seca construïts per assentar les feixes de vinya, antigament conreades. El pas del temps ha repoblat les feixes de vegetació de secà i els murs van caient.

    Es tracta d’una construcció de planta circular aèria aïllada, amb un petit enderroc del sostre, amb falsa cúpula. La porta és de llinda plana i està orientada a sud, té una amplada de 62 cm i alçada de 95 cm. El mur de construcció té un gruix de 60 cm.  En el seu interior, el seu diàmetre és de 220 cm i alçada màxima de 184 cm.

    El bosc en aquest sector és força sec, orientat a sud, dominat per la vegetació que ha anat substituint de forma espontània a la vinya: Pi Blanc (Pinus halepensis) amb algun Cirerer d’Arboç (Arbutus unedo). Al sotabosc hi trobem l’arbust i mates de fulla persistent i petita com el Romaní (Salvia rosmarinus), la Farigola (Thymus vulgaris) i també l’Argelaga (Genista scorpius).

    L’accés només pot fer-se a peu endinsant-nos del bosc. Cal seguir la pista forestal que mena de les Llobatones cap el Mas del Cellers. Després de creuar el torrent del Cellers, a uns 300 m de distància, en el primer revolt a la nostra dreta cal entrar al bosc i baixar un nivell (feixa) fins a trobar la barraca.

    L'aprofitament dels materials de l'entorn per a fer murs, marges o barraques, resultat entre d'altres de les tasques de despedregar els camps, és característic dels paisatges de pedra seca.

    MALGOSA MONTSERRAT Marc, SAMPER GISPERT Marc i SOLER GIRONÈS Joan (2021). “Rellinars a les teves mans”, guia excursionista i geogràfica. Edita Ajuntament de Rellinars.

    Mapa Topogràfic municipi de Rellinars, escala 1:7500, inclòs dins la guia excursionista i geogràfica de “Rellinars a les teves mans” (2021).