Barraca 2 del camí de can Coral
Torrelles de Foix

    Alt Penedès
    A l'extrem nrd-oest de la urbanització can Coral, a 100 del camí que mena a la Fontfregona
    518

    Coordenades:

    41.40487
    1.55853
    379513
    4584706
    Número de fitxa
    08288 - 136
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Es troba restaurada amb excés de ciment.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08288A04100007
    Autoria de la fitxa
    Ainhoa Pancorbo Picó

    Barraca de pedra seca aïllada, orientada al sud-est, situada al nord del camí de can Coral, visible des d'aquest. És de planta circular d'aproximadament 355 cm de diàmetre exterior i una alçada de 125 cm, també exterior. La porta, de prop de 177 cm d'alçada, és acabada amb llinda plana. Es troba gairebé completament arrebossada amb ciment fins al punt que es fa difícil discernir-ne la fàbrica.

    Barraca núm. 9274 de l'Observatori de Paisatge, d'on s'han extret les mides (Autor: Drac Verd de Sitges)

    Les característiques pròpies del territori penedesenc han obligat l'ús de tècniques, com la pedra seca, per a fer productives i treure el màxim rendiment de les terres de cultiu. Aquestes construccions han modulat el paisatge i el sistema agrari al Penedès, sobretot des del segles XVIII i XIX, quan la vinya va esdevenir el conreu principal del territori. Són unes estructures relacionades, principalment, amb aquest conreu i també amb el de l'olivera i de l'ametller, sobretot en aquelles zones on el sòl és de pitjor qualitat, per la gran quantitat de pedres que dificulten la productivitat i el conreu.
    El mes de novembre de 2018 l'art de la pedra seca va passar a formar part de la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco pel fet de desenvolupar un paper essencial en la prevenció de corriments de terres, inundacions i allaus.

    wikipedra.catpaisatge.net