Barraca 1 del Conangle o del Purgatori Vallcebre

  Berguedà
  Belians

  Coordenades:

  42.18926
  1.80716
  401504
  4671479
  08293-221
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  XIX-XX
  Dolent
  està ensorrada
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  08293A006004030000AK
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  Barraca gran que està ensorrada. Planta rodona de ca. 4m de diameter (exterior), parets gruixudes, porta de llinda plana de 150cm, entrada estreta i baixa - hi ha força terra - i paravent. Es troba a prop d'altra barraca. Zona rocosa de bosc i antigues feixes entre 1300m i 1350m d'altitud. La zona fou conreada fins fa relativament poc, però es troba lluny de les cases més properes i el terreny és marginal. Accés a peu relativament fàcil pel camí de Vallcebre al Grauet.

  Fotografies de Guillem Quer (SPAL).

  Hi ha moltes barraques en el municipi de Vallcebre i hi ha de totes les tipologies des de barraques refugi fins a barraques gairebé monumentals. La barraca refugi és petita i servia per aixoplugar-se. N'hi ha unes de molt petites en què hi cap només una persona i que servien per guardar eines. La barraca mitjana és més gran amb una amplada i una alçada que permeten una estada més còmoda, on s'hi podia cuinar i passar nit. La barraca “monumental” te una alçada que permet la construcció de dos pisos a l'interior per estades de dies. Aquestes barraques tenen lleixes i armaris. La barraca petita del Conangle sembla una barraca per guardar eines i per aixoplugar-se, mentre que la barraca gran forma part d'un conjunt, amb construccions d'us sense determinar i un claper de grans dimensions. D'ha trobat guix i trossos de teula en les parets de la barraca i al voltant de la barraca.

  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.