Ball dels Gemec
Calaf

  Anoia
  Plaça Gran
  Emplaçament
  Es realitza a la Plaça Gran.
  687

  Coordenades:

  41.73406
  1.51088
  376161
  4621321
  Número de fitxa
  08031 - 92
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Segle
  XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Després de quasi 30 anys sense fer-se, s'ha tornat a recuperar el 2016.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Jordi Seró i Ferrer. IN SITU Patrimoni i Turisme

  Ball propi de la celebració del carnaval, executat al so de la cornamusa o sac de gemecs (antic instrument de vent), que era tocat de tal manera que semblava que gemegués i plorés. Es realitzava per carnestoltes.

  És un ball que ve d'antic, tot i que no tenim molta informació al respecte, la primera referència és en un document manuscrit conservat a l'Arxiu Històric de Tarragona, procedent de l'arxiu municipal de la ciutat i titulat "Memorials de Las coblas y Ballas de Santa Tecla el añi 1687", es detallen les cobles, balls i músics que participaren en les festes de Santa Tecla d'aquell any. S'hi esmenta la participació de nombroses cobles de ministrils, procedents de Reus, Juneda, Riudecanyes, Vilanova de Cubelles, Ginestà, Guissona, Pons, Martorell, St. Llorenç dels Murulls, Guimerà, Agramunt, Solsona, Valls, Sarreal, la Selva, Corrins, Cubelles (mitja cobla), Olot (tres músics), Bellpuig, Calaf, Sarreal (una altra), la Mora, Cervera ("cobla entera"). Es va deixar de ballar el 1987, i al 2016 es va tornar a recuperar.

  Amades, J.; Pujol, F. (1936). Diccionari de la dansa, els entremesos i dels instruments de música i sonadors. Col·lecció Cançoner Popular de Catalunya, vol. 1. Barcelona: Fundació Concepció Rabell i Cibils, Vda. Romaguera.